Goran Lesar | sobota, 16 december 2006

Kako se deli premoženje, če gre za partnerja, ki imata otroke že iz prejšnjih zvez?

Pozdravljeni,

zanima me naslednje: moja mama (oče je že pokojen) se je pri mojih osmih letih poročila z moškim, ki je imel že od prej dva otroka. Sedaj me pa zanima, kako se deli premoženje. Če bi recimo imeli samo stanovanje, katerega vrednost bi bila 20 milijonov.

Najlepša hvala za morebiten odgovor :)

 

Odvisno od tega, kakšno delitev imaš v mislih in kdo je lastnik stanovanja. Predpostavljam, da sta mama in očim stanovanje kupila v času trajanja njune zakonske zveze. V tem primeru sta načeloma vsak polovični solastnik tega stanovanja in to bi se moralo upoštevati pri morebitni delitvi stanovanja npr. zaradi razveze zakonske zveze. Če pa imaš v mislih delitev stanovanja zaradi dedovanja po umrlem zapustniku, pa je načeloma tako, da zapuščino dedujejo predvsem njegovi otroci in zakonec. Če predpostavimo, da sta mama in očim vsak polovična solastnika stanovanja, pa očim umre, dedujejo njegovo polovico po enakih delih njegova dva otroka in tvoja mama. Mama bi tako postala 4/6-tinska solastnica, vsak od očimov otrok pa 1/6 –tinski solastnik, vendar bi v tem primeru sodišče iz upravičenih primerov očimovima otrokoma prisodilo tudi višji delež. V primeru smrti tvoje mame pa bi ti in očim podedovala vsak polovico maminega polovičnega deleža celotnega stanovanja, torej bi očim bil potem 3/4-tinski solastnik stanovanja, ti pa 1/4-tinska solastnica. Pri tem izhajam iz predpostavke, da te tvoj očim ni posvojil in da se torej ne šteješ za njegovo hčerko. 

Opozarjam, da gre zgolj za shematičen, skrajno poenostavljen prikaz, natančnejši odgovor pa je odvisen od vrste konkretnih okoliščin, ki jih v svojem vprašanju nisi navedla in sem jih zgolj predpostavil. Zaradi drugačnih konkretnih okoliščin bi lahko bil odgovor tudi precej drugačen.

Goran Lesar  

 

 

Zadnja sprememba: torek, 30 november 1999
(0 glasov)

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

Glasuj!
Članek je bil prebran 3113-krat.Napovednik dogodkov

No events


Spletna stran uporablja piškotke. Stopnjo zasebnosti lahko po želji spremenite. - podrobnosti