Andreja Jereb | sobota, 16 december 2006

Najstnik se ubada z vprašanjem, kako povedati eni od vrstnic, da mu je všeč in da si želi, da bi bila več kot prijatelja.

Zdravo. Imam eno vprašanje. Že dolgo se mi dopade punca, ki je leto starejša od mene. Zelo rad bi ji povedal, da se mi zdi simpatična in bi rad videl, da bi bila več kot prijatelja. Ne vem, kako naj ji to povem. Hvala za odgovor. M.

 

Pozdravljen!

Ja, si v letih, ko začenjaš opazovati nasprotni spol, si ustvarjati svoje poglede na to, kaj je simpatično in vredno tvojega poznanstva, prijateljstva ali še česa več. In ponavadi je najpogostejše vprašanje tvojih vrstnikov prav to, ki ga sedaj zastavljaš ti. Kako naj drugemu povem, da mi je všeč. To ti bo uspelo na kar najbolj primeren način, če boš malo bolj poznal ženski svet, kako doživlja, razmišlja, deluje, čuti itd.

Dekleta niso tako neposredna kot fantje, zato ji verjetno ne bo preveč všeč, če boš kar na lepem prišel do nje in ji izpovedal svojo željo po druženju z njo. Dekleta imajo rada pozornosti, vendar ji ne moreš na prvo srečanje, sploh, če se čisto nič ne poznata, kar nekaj prinesti. Raje se počasi približaj njenemu krogu prijateljev, se zapleti z drugimi v pogovor, jo preko tega opazuj, ogovori. Cilj vajinega poznanstva itak ne bi bila resna zveza, saj sta zanjo še premlada, temveč predvsem spoznavanje drugačnosti drugega spola. Navajanje na to, da ste fantje drugačni od deklet. Da se drugače lotite neke stvari, drugače doživljate nek dogodek, skratka, funkcionirate drugače in prav učenje sprejemanje te drugačnosti in trud da kljub temu uspeta kar se da dobro funkcionirati, je največ, kar lahko naredita v tem obdobju.

Ugotovi, če imata kakšen skupen interes in se lahko pri tem bolj zbližata, ne vem, morda kakšen šport, ples, glasba, obiskovanje raznih filmov, predstav itd. Dekleta se rada pogovarjajo, a ponavadi o drugih temah in na drugačen način kot fantje. Opazujejo predvsem fante, ki izstopajo v dobrem, pozitivnem, ki so dobri organizatorji, dijaki, radi pomagajo, se zmorejo zoperstaviti odvisnostim (alkohol, cigarete, internet, spolnost, potrošništvo...), v katere zapadajo njihovi vrstniki. Take fante jemljejo za svoj vzor in se jim skušajo približati.

Dekleta imajo rada spodbudne besede, rada slišijo, da so simpatična, lepo oblečena, da pohvališ kakšno njihovo dobro lastnost. Nasploh se dekleta zelo rada pogovarjajo, a o dosti bolj globokih, življenjskih temah kot fantje. Tako da bodi pripravljen na vprašanja o svojih pogledih na kakšno krizno stanje v svetu, o svojih vrednotah, življenjskih ciljih, ambicijah, bodočem študiju, spremembah v času odraščanja itd.

Veliko jim pomeni tudi dotik, telesna bližina, a šele takrat, ko nekoga že bolje poznajo in mu zaupajo, sicer pa je prehitro telesno približevanje ponavadi razlog za razdor odnosa, saj si dekleta želijo biti tista, ki prve povedo, kdaj so pripravljena, da jim fant da roko ali jih stisne k sebi.

Dekleta imajo rada samoto in skupno druženje, zato ne bodi vsiljiv in ne skušaj na vsak način biti vsak dan z njo. Naj ti ona pove, kdaj se ne prihodnjič pripravljena s teboj videti.

Dekleta imajo rada samostojno odločanje, rada vidijo in čutijo, da so same pobudniki neke skupne dejavnosti, srečanja itd., ne pa, da se čutijo kot 'obvezni' spremljevalci fanta. Želijo si fanta poleg svoje družbe prijateljic in ne prenesejo, da bi zaradi druženja s fantom morale zapustiti (morda celo zaradi njegove ljubosumnosti) krog svojih prijateljic.

Upam, da sem ti povedala nekaj bistvenih lastnosti deklet tvoje starosti in si boš tako lažje izbral taktiko za začetek osvajanja njenega srca. Pa veliko sreče ti želim,

Andreja Jereb

 

Zadnja sprememba: torek, 30 november 1999
(4 glasov)

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

Glasuj!
Članek je bil prebran 10854-krat.Napovednik dogodkov

No events


Spletna stran uporablja piškotke. Stopnjo zasebnosti lahko po želji spremenite. - podrobnosti