Andreja Jereb | nedelja, 10 december 2006

Večina nas pozna bolj ali manj izrazit strah pred nastopanjem oz. v situacijah, ko smo izpostavljeni. Kako se sprostiti, premagati strah, uspešno nastopiti?

Pozdravljeni,

najprej naj pohvalim to stran in vas, ki prostovoljno pomagate mladim v zadregah:)

Moj problem je, da imam strah pred nastopanjem in se ga želim znebiti. Ko imam npr. govorni nastop ali kadarkoli moram nekaj povedati v javnosti pred večimi ljudmi, ki jih poznam ali ne, ni važno, me je strah, se zmedem, roke in glas pa se mi nenadzorovano treseta. Ne nastopam pogosto, vendar je neprijetno in bi se tega rada rešila. Hvaležna bom za kakšen nasvet, morda pa bi šla tudi na kakšen tečaj ali klub ali nekam, kjer ti pomagajo se sprostiti med javnim nastopom.

Najlepša hvala za odgovor,

Katie

 

Pozdravljena, Katie!

Hvala ti za tvoje zaupanje in izkaz nemoči pred nastopanjem. S to težavo se v resnici srečuje večina tvojih vrstnikov, le da je pri enih to zelo moteče, pri drugih nekoliko manj.

Seveda veš, da ti ostane samo ena možnost: da se s svojim strahom soočiš ter narediš načrt, da ga postopoma premagaš. Kako? Ne bo lahko in tudi v nekaj tednih tega ne boš dosegla, a če boš imela dovolj vztrajnosti in poguma, ti bo še v tem šolskem letu uspelo.

Prvi korak, ki si ga že naredila, je, da si svoj strah prepoznala in si odločena, da ga odpraviš.
Drugi korak je, da si narediš načrt, ki bo zajemal veliko majhnih korakov, ki te bodo pripeljali na tvoj cilj. Glej, že vsak dan imaš verjetno kar nekaj možnosti, da se izpostaviš in se naučiš pred drugimi uveljaviti svoje mnenje, morda kdaj aktivno poseči v debato itd.

Ena od možnosti, ki vam jo v srednji šoli večkrat nudijo, je, da naredite seminarske naloge in jih predstavite pred razredom. Na ta način imate vajo iz nastopanja, pa še precej enostavno dobite dobro oceno in še v profesorjevih očeh 'plus' za vašo prizadevnost in trud. Kot veš, sem tudi sama imela tebi podoben primer, a je šel tako daleč, da sem čisto blokirala pred razredom, ko sem bila ustno vprašana in to se mi je začelo pojavljati konec osnovne šole. Kaj sem naredila. Šla sem k vsem učiteljem, jim povedala za svoj problem in jih prosila, če me lahko večkrat pokličejo pred tablo, če lahko vsake toliko pripravim nekaj kratkega iz snovi ali pa seminarsko nalogo, kadar je možno. Ni bilo lahko, učitelji so mi šli zelo na roko, bili zelo razumevajoči in mi pomagali. Potrebovala sem nekaj let in veliiiiiiko prakse v različnih skupinah, da sem se naučila suverenega nastopa.

Najprej mi je zelo pomagalo, da sem prišla do spoznanja, da kadar sem pred tablo, je pomembna vsebina in način, kako povem snov in ne to, kdo sem in kakšna sem. To mi je pomagalo, da sem se osredotočila na vsebino snovi. Potem sem si dopovedala, da tisto snov znam bolje od drugih in si s tem dvignila samozavest pri nastopu. Kot tretje sem morala začutiti, da moji sošolci in profesor niso moji sovražniki, ki komaj čakajo na moje napake, ampak, da je moja naloga jim čim bolj nazorno predstaviti neko snov, po možnosti tudi zabavno. Tako sem se naučila uporabljati različne plakate, prosojnice, slike, skratka bolj aktivne oblike predstavitve, kar mi je avtomatično zmanjšalo tremo, ker sem bila zbrana na sam potek. Ko sem prišla pred skupino, sem si vedno vzela nekaj minut, da sem se umirila, morda ta čas izkoristila za bolj zanimiv uvod v snov, morda kakšno zanimivost, retorično vprašanje, primer s prakse itd. Ko ti enkrat steče snov, je lažje, saj se osredotočiš na snov.
Dokler nisi bolj izurjen govorec, tudi poslušalcev ne glej v obraz, saj te bodo njihove kretnje, mimika ali opombe preveč iztirjale ter ti jemale potrebno koncentracijo. Raje glej nekoliko nad glavami poslušalcev.

No, sedaj pa si naredi konkreten načrt. Pri katerih predmetih ti gre najtežje, kako bi lahko tam več nastopala, kdaj se boš opogumila in šla profesorja vprašati za dovoljenje, da pri njegovem predmetu več nastopaš?

Upam, da sem ti napisala dovolj konkretno, sedaj se samo opogumi ter naredi prvi korak. Poročaj, kako ti gre, z veseljem te naučim spretnosti nastopanja, ki ga boš končno potrebovala v večini poklicev,

Andreja Jereb

 

 

Zadnja sprememba: torek, 30 november 1999
(0 glasov)

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

Glasuj!
Članek je bil prebran 4013-krat.Napovednik dogodkov

No events


Spletna stran uporablja piškotke. Stopnjo zasebnosti lahko po želji spremenite. - podrobnosti