Andreja Jereb | nedelja, 10 december 2006

Dekle je tri leta prenašalo fantovo nasilje. Postalo je nevzdržno, zveza je razpadla, pustila pa težke rane – odzive psihe in telesa na prestane strese ter velik strah pred prihodnostjo in novimi zlorabami.

Bila sem 3 leta v zvezi s fantom, ki je bil star letos 18 let in sem zadnje leto in pol z njegove strani utrpela fizične in psihične napade. Zmerjal me je, govoril, da sem psihično neuravnovešena, pljuval, brcal, klofutal, lasal, davil, ...

Nedolgo nazaj je svoje nasilje pripeljal do vrhunca, me težje fizično ranil in me nato hladnokrvno zapustil. Imela sem močne modrice, praske, ... Povrhu tega je bil pijan. Njegov razdor zveze me je čustveno prizadel ampak sem pod stresom, bila sem neki časa v šoku od zadnjega napada, dobivam napade joka, sem nespečna, sem brez apetita, brez volje do življenja, bojim se svoje prihodnosti, imam občasno hude glavobole, ... Prosim, svetujte mi, kaj naj naredim, da dobim voljo za nov začetek, da me ne bo strah svoje prihodnosti, da se pomirim, ...Predvsem me muči misel, da on po tem, kar mi je delal, živi življenje normalno, brez obžalovanja ali zavedanja v nasilna dejanja, ki jih je storil zoper mene - ker je udejanjal nasilje nad nežnim dekletom kot sem jaz. Povem vam še, da je vzrok njegovih groznih dejanj zoper mene njegov avtoritarni oče, ki je imel na njega močan pritisk glede šole. Mislim, da sem bila njegova žrtev, ker se je on v svojem domu slabo počutil, bil nejevoljen in se nato znašal nad menoj. Njegovi starši ne vedo za njegova dejanja, očitali so mi samo, da oni tega
cmerjenja ne bodo tolerirali v njihovem domu. Jaz pa sem mojim staršem povedala za to nasilje šele po njegovem razdoru, sicer je pa tisto noč, ko je bil vrhunec, posredoval moj oče in brat, ki sta slišala moje vpitje od šoka. Prosim, pomagajte mi in svetujte, kaj naj naredim za boljšo bodočnost in mir v svoji duši.

Klavdija

 


Pozdravljena, Klavdija!

Žal mi je, da si izkusila tako kruto zvezo in sedaj trpiš še njene posledice. Kar lahko najprej narediš, je to, da si srečna, da se je končala in si se s tem znebila zlorab s strani nekoga, ki naj bi te imel rad. Sprašujem se, od kod ti volja, pogum in morebiti tudi tvoja zaljubljenost, da si zmogla tako dolgo vztrajati v taki zvezi. Glej, si čudovito dekle, ki je vredno odnosa edino s fantom, ki jo spoštuje tako kot je, te spodbuja v lepem, dobrem in ti stoji ob strani, kadar ti je težko. Zato bodi srečna, da si se tega bremena rešila in si sedaj spet svobodna. Najprej zato, da se umiriš, najdeš znova samo sebe, začutiš svojo svobodo in šele čez čas bo tvoje srce morda zopet zahrepenelo po nekom, ki te bo znal imeti resnično rad. Sedaj veš, kaj je to zloraba, zato išči njegovo nasprotje in prekini vsak odnos, ki te bo količkaj spominjal na že prestano gorje.

Ozirati se nazaj, nima smisla. Preveč si trenutno za to prizadeta, pa tudi nobenega smisla taka analiza nima za tvojo bodočnost. Morda edino toliko, da v nobenem primeru, pa bodi še toliko zaljubljena in še toliko verjemi besedam, da bo od neke zlorabe naprej vedno drugače, bolje, ne ohranjaj odnosa z nekom, ki ni kot oseba pozitiven ter enako zbuja v tebi.

Zberi se, nadaljuj svoje šolske obveznosti, ohrani svoje hobije in prijatelje, če so ti v veselje, ter najdi nekoga, na katerega se lahko obrneš, kadar te bodo spomini odnesli na pogorišče tvoje prve zlorabljene ljubezni. Dobila si lekcijo, da ne zaupaj fantom kar tako, ampak ti morajo oni s svojim odnosom do tebe dokazati, da si zaupanje zaslužijo.

Če se ti zdi, da potrebuješ še oseben pogovor, sem ti z veseljem na voljo. Želim ti vse dobro,

Andreja Jereb

 

Zadnja sprememba: torek, 30 november 1999
(0 glasov)

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

Glasuj!
Članek je bil prebran 2493-krat.Napovednik dogodkov

No events


Spletna stran uporablja piškotke. Stopnjo zasebnosti lahko po želji spremenite. - podrobnosti