Andreja Jereb | sobota, 09 december 2006

Dekleta zadnje triade osnovne šole v kratkem čaka sistematski zdravniški pregled. Ugotavljajo, da jih je strah. Kaj jim bodo pregledali, koliko bodo pri tem izpostavljene pogledom sošolcev?

Pozdravljena, Andreja! Moja težava je v tem, da imamo naslednji teden sistematski pregled. Večino mojih sošolk in sošolcev je strah, saj ne vejo, kaj vse jim bodo pregledali. Nas dekleta je najbolj strah, da bomo morale sleči modrček in spodnje hlačke. Ali mi lahko prosim poveš, kaj nam bodo vse pregledali? Lep pozdrav in zelo bom vesela tvojega odgovora!

MiŠiKa


Pozdravljena, Mišika!

Hvala za tvoje vprašanje, katerega do sedaj še ni bilo. Mislim, da je vaš strah odveč. Kolikor se sama spomnim naših sistematskih pregledov, je sestra poklicala po tri dekleta naenkrat k sebi, tam smo se slekle do spodnjega perila, preverila je naš vid, zmerila našo težo in višino, nam izročila zdravstvene kartone in potem smo čakale na pregled. Ko smo prišli na vrsto, je vsaka posamezno stopila v ordinacijo, tam je bila sama z zdravnico, ki je najprej pregledala zdravstveni karton, potem smo toliko slekle majice, da nam je poslušala srce, ponavadi je naredila še nekaj preizkusov glede naše hoje (hoja v ravni črti), stanja hrbtenice (predklon naprej), pregledala sluh, nas vprašala, če smo že dobile menstruacijo in če imamo kakšne bolečine ali druge zdravstvene težave. Če je bilo na vrsti cepljenje, nas je še cepila, morda še kaj povedala in nas poslala nazaj k sestri. Ponavadi smo isti dan šli še v laboratorij dati kri in to je bilo to.

Razumem vaše strahove, pravzaprav vas je bolj sram, da bi nekemu tujcu, čeprav zdravniku razgalile svoje telo, kaj šele druga pred drugo. Ve se boste videle ravno toliko kot pri telovadbi, ko se preoblačite, nič več. Normalen občutek sramu je popolnoma normalno čustvo v vaših letih in čudno bi bilo, če ga ne bi imele. Ste v letih, ko se zelo opazujete med seboj ter se primerjate. Katera je višja, lažja, katera ima več prsi, katera je že dobila menstruacijo, katera ima bolj zagorelo polt itd. To je popolnoma normalno, saj si s tem ustvarjate tudi svojo idealno samopodobo. A dobro za vas bo, če boste čim prej rekle, da se sprejemate take, kot ste. Seveda se da na kakšno stvar še vplivati, saj boste še pridobivale na postavi, višini, teži ter obliki telesa tja do 18. leta. Skrbite za čim bolj zdravo življenje, predvsem zdravo prehrano in čim več gibanja, ogibajte se alkohola, nikotina itd., pa boste gotovo največ naredile za svoje zdravje.

Vse najlepše vam želim na zdravniškem pregledu. Naj vam čim prej mine, če vam ni najbolj pri srcu. Izkoristite ta dan za več pogovora med vami,

Andreja Jereb

 

 

 

Zadnja sprememba: torek, 30 november 1999
(1 glas)

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

Glasuj!
Članek je bil prebran 5937-krat.Napovednik dogodkov

No events


Spletna stran uporablja piškotke. Stopnjo zasebnosti lahko po želji spremenite. - podrobnosti