Anica Uranjek | sobota, 09 december 2006

Dekle se spopada s problemom v fantovi družini. Fantov oče je alkoholik, njegovo pitje pa poleg preklinjanja spremlja tudi veliko nasilja. Težko je prenašati to maltretiranje. Kaj lahko storijo, da bi se končalo?

Pozdravljeni,

imam problem, s katerim se obračam na vas, ker sama enostavno ne zmorem več. Tast je alkoholik. Pije že 50 let. Vse skupaj postaja iz leta v leto bolj grozno, nevzdržno. Že več let pretepa taščo, ki pa se je v to enostavno vdala, poskušala ga je spremeniti, tudi zoperstavila se mu je že, tudi odšla je že, pa vse skupaj ni nič pomagalo. Sedaj se je vdala, rekoč, da po 30 letih zakona nima več moči, da bi se borila. Kot sem omenila, jo pretepa, sicer ne vsak dan,
ampak ko je pošteno nasekan, jih ona dobi. S fantom živiva v isti hiši sicer imava ločeno gospodinjstvo. Pa vendar je težko poslušati in gledati, kako jo maltretira, večkrat sva se že vtaknila zraven, jo rešila, pa sva vedno dobila odgovor, da to ni najin problem, da so to njune zadeve (to je rekel tast, tašča je bila pomoči vesela), in naj se ne vtikava. Kako? Kako naj gledam kako jo pretepa, jo meče ob stene, pa ne naredim nič?? Naj povem, da ima tudi zelo bogat besedni zaklad, kar se tiče preklinjanja. Kaj lahko naredimo, na koga naj se obrnemo? Imel je tudi že pogovore s policijo, je njihov znanec.

Prosim za pomoč, nasvet. Hvala.

 

Zelo lahko si predstavljam, kako težko gledate nasilje in maltretiranje.

Povedala bom nekaj stvari, ki jih v zvezi s tem vem.

Ko se stvar dogaja, je mogoče poklicati policijo in po pravilu oni tedaj morajo priti.
Poznam primere, ko so policaji takega nasilnega človeka odvedli in je ostal tam do iztreznitve.
Poleg tega, da pokličete policijo, je prav tudi stvar prijaviti na policiji, bodisi osebno, bodisi pisno. Prijava je lahko tudi anonimna, če mislite, da bi bilo zaradi odnosov to bolje.
Vem tudi za primere, ko si tak nasilnež po gornji izkušnji ni več upal ravnati tako kot prej.

V slovenskem prostoru imamo že nekaj institucij, ki se ukvarjajo z raznimi vrstami nasilja, tudi z nasiljem v okviru družine.
Posredujem vam naslov in telefon ene takih ustanove in vam svetujem, da se obrnete nanjo. Oni, ki so specializirani za to področje, vam bodo znali več svetovati.

Ustanova: Zavod Emma - Strokovno psihosocialna pomoč v primeru nasilja
Brezplačna tel. štev.: 080-21-33.


Anica Uranjek

 

Zadnja sprememba: torek, 30 november 1999
(0 glasov)

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

Glasuj!
Članek je bil prebran 3011-krat.Napovednik dogodkov

No events


Spletna stran uporablja piškotke. Stopnjo zasebnosti lahko po želji spremenite. - podrobnosti