Vida Dimnik | ponedeljek, 04 december 2006

23-letnica se sprašuje, kaj lahko naredi v dneh, ko jo skrbi, če je zanosila. Kdaj je čas za test? S kolikšno verjetnostjo lahko – glede na okoliščine – pričakuje nosečnost?

Pozdravljeni!

Imam težavo. Prosila bi, če mi lahko poveste, kam naj se obrnem oziroma kaj lahko naredim. Pri nezaščitenem spolnem odnosu je prišlo do notranjega izliva. Ne jemljem nikakršnih tabletk, kondoma ni bilo. Kakšne so možnosti, da zanosim? Kdaj naj uporabim test nosečnosti? Kateri dan?

Hvala za odgovore.

LP, Petra

 

Petra: Prosiš za nasvet, kako ravnati zdaj, ko je prišlo do nezaščitenega spolnega odnosa. Seveda me zanima, kdaj se je to zgodilo. Če je to bilo včeraj ali danes, potem še imaš čas za ti.postkoitalno kontracepcijo (najkasneje v 72 urah po odnosu), ki jo lahko dobiš v katerem koli dispanzerju za žene ali na urgenci. Te se boš poslužila le, če je tak način zate sprejemljiv, saj vemo, da sodi tovrstna zaščita med ti. abortive. Ta zdravila torej lahko povzroče zelo zgodnji splav ali pa kljub njihovi uporabi včasih pride do normalne nosečnosti.
Če je poteklo že več časa ali pa se ti zdi postkoitalna zaščita vprašljiva, nimaš druge izbire, kot da čakaš in vidiš ali menstruacija pride ali ne. Kolikšna je možnost, da je ob tem spolnem odnosu prišlo do oploditve, je povsem odvisno od tega, v kateri fazi menstrualnega ciklusa se je to zgodilo. Če si ravno po končanem perilu ali tik pred njim, potem je možnost
minimalna, če pa sta občevala v sredini ciklusa ali nekaj dni pred sredino (torej v plodnih dneh, ko se približuje ovulacija), potem so možnosti precejšnje, saj ste dekleta pri 23 letih še kako rodovitne.

Nosečnostni test opravimo prvič šele nekaj dni po pričakovani menstruaciji (vsaj 2 do 3 dni izostanka).

Razumem, da bo čakanje naporno, zato priporočam, naj bo ta izkušnja dovolj, da v bodoče ne bi več prihajala v tako negotovost.

Vida Dimnik

 

Zadnja sprememba: torek, 30 november 1999
(1 glas)

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

Glasuj!
Članek je bil prebran 6662-krat.Napovednik dogodkov

No events


Spletna stran uporablja piškotke. Stopnjo zasebnosti lahko po želji spremenite. - podrobnosti