Andreja Jereb | petek, 01 december 2006

Gimnazijko je močno zbegal prehod iz osnovne v srednjo šolo. Ker učnih težav ni znala pravočasno rešiti, je bežala pred urami spraševanja. Straši bodo jezni, če izvedo za ponarejena opravičila, zato mora situacijo čim mirneje rešiti. In čim prej, glede na to, da starša načrtujeta obisk govorilnih ur.

Od prehoda iz osnovne šole v gimnazijo se je moje življenje zelo spremenilo. V osnovni šoli sem bila uspešna učenka brez neopravičenih ur, sedaj v gimnaziji pa mi oboje dela težave. Ker se ne učim, me je strah oditi na ure predmetov, pri katerih vem, da sem lahko vprašana, zato veliko manjkam. Starši tega ne vedo, saj nikoli ne ostanem doma. Sedaj pa so se odločili da bodo šli na govorilne ure. Zanima me, ali je profesor dolžan povedati, koliko ur manjkaš, četudi prineseš "resnično" opravičilo? Vem, da bodo starši zelo jezni, če bodo izvedeli za
neopravičene ure. Sedaj sem se odločila, da ne bom več izostajala od pouka in tega se držim, ampak ne vem, kaj naj naredim, da starši ne bodo izvedeli za stvari iz preteklosti.

Xmiss

 

Pozdravljena!

Hvala za zaupanje in tvoje vprašanje. Ja, znašla si se v nič kaj zavidljivi situaciji in mislim, da boš kmalu na svoji koži izkusila resničnost pregovora, ki pravi, da ima laž kratke noge.
Kar se staršev tiče, ti predlagam, da jim raje predčasno poveš za svojo stisko in kako si se jo lotila reševati ter kakšne so sedaj posledice. Mislim, da bo to še vedno manjše zlo, kot da bodo ogorčeni zaradi tvojih laži in ponarejanja (če sem prav razumela) opravičil to ugotovili v šoli. Kako boš to storila? Vsekakor ne takrat, ko se staršem nekam mudi ali so že tako slabe volje. Morda bo najprimerneje enkrat, ko boste skupaj, morda pri kosilu ali podobno. Povej, da preprosto nisi znala več drugače reševati situacije in si si raje nabirala neopravičene ure, kot negativne ocene.

Sedaj pa kar se tvojih učnih rezultatov tiče: glej, osnovnošolski nivo je dosti lažji kot srednješolski, sploh gimnazijski, zato ni ravno samoumevno, da so odličnjaki iz osnovne šole tudi uspešni dijaki na gimnazijah. Snovi je vedno več, vedno težja je, zahteve učiteljev so večje, spoznavate še nove načine preverjanja znanja (seminarske naloge, praktični izdelki,
laboratorijske vaje itd.) in vsega tega se morate naučiti. Verjetno ni treba posebej poudariti, da zahteva gimnazijski nivo drugačne metode učenja kot osnovnošolski, saj boš tu s 'piflanjem na pamet' izgubila preveč časa in se naučila malo snovi, pa še pri preverjanjih znanja boš kmalu ugotovila, da profesor zahteva tvoje razumevanje, ne le recitiranje napisanega v zvezku. Prav je, da si se odločila, da pri urah ne boš več manjkala. A sedaj ti manjka še najpomembnejši del: naučiti se v najkrajšem možnem času naučiti čim več. Če si iz Ljubljane ali okolice, se lahko dogovoriva za nekaj srečanj ali pa pokliči na MIC in vprašaj po moji delavnici za uspešno učenje za srednješolce. Pravkar ga izvajam za študente, po novem letu pa bom omenjeno 15-urno delavnico imela po kar nekaj ljubljanskih osnovnih in
srednjih šolah. Opogumi se, odloči se storiti nekaj dolgoročnega in konkretnega zase in to čim prej, saj bo kmalu druga konferenca, ko boš morala dobiti čim višje ocene, da popraviš začetni manjko. Če pa imaš kje možnost, se dobro nauči in javi. Za več pomoči pa se obrni na MIC in se dogovoriva ter pogledava, kako se učiš, kakšne so tvoje napake pri učenju in kako bi se lahko kar najbolj uspešno učila.

Andreja Jereb

 

 

Zadnja sprememba: torek, 30 november 1999
(0 glasov)

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

Glasuj!
Članek je bil prebran 3745-krat.Napovednik dogodkov

No events


Spletna stran uporablja piškotke. Stopnjo zasebnosti lahko po želji spremenite. - podrobnosti