Andreja Jereb | petek, 24 november 2006

Študentka, ki v prejšnjih obdobjih šolanja z učenjem ni imela nobenih težav, se je znašla pred gorami literature in dejstvom, da ne more vsega predelati. Kako se organizirati in si olajšati študij?

Lepo pozdravljeni!

Stara sem 21 let in moj problem je sledeč: v osnovni in srednji šoli sem bila zelo pridna, kar se tiče učenja. Nisem imela nobenih problemov. Vedno, ko se je bilo potrebno učiti, sem se naučila in nisem imela nobenih težav. Potem pa je prišel faks. Ne vem, kaj se z menoj dogaja. Sem študentka enega izmed težjih faksov, imam se veliko za učiti, a preprosto se ne učim dovolj. Včasih prehitro obupam, si tudi naredim načrt po dnevih, ki pa se kaj kmalu poruši.

Problem je v tem, ker snovi sploh ne predelam. Ne vem kaj naj storim. Strah me je, da bo leto prehitro naokoli in da mi ne bo uspelo vse narediti. Po drugi strani pa sedim in se poskušam motivirati. Ko ne gre, si rečem, jutri pa res. A kaj, ko se naslednji dan zgodba ponovi. Na primer, zdaj sem imela za en izpit več kot preveč časa, a žal snovi spet nisem predelala. Ne vem, kako naj se zmotiviram in kako naj si pomagam?

Hvala!
A.


Pozdravljena!

Hvala za tvoje vprašanje. Tvoji šolski uspehi v osnovni in srednji šoli ne namigujejo nujno, da boš tudi na fakulteti tako uspešna, saj moraš za to narediti bistven preskok: na prejšnjih stopnjah šolanja je bilo učenje popolnoma drugačno, saj je bilo snovi precej manj, tudi preverjanje znanja je bilo sprotno, vso literaturo (zvezek in učbenik) ste imeli že v šoli.
Fakultetni način študija pa zahteva popolnoma drugačen pristop:
- najprej moraš znati zbrati, selekcionirati vso možno literaturo na osnovno in tisto, ki ti bo pri študiju pomagala. Pomaga, če vam to pove že profesor.
- potem moraš znati iz gore literature izluščiti bistveno, tisto, ki bo dala osnovo snovi, ki se jo učiš, in najprej se moraš zelo dobro naučiti temeljno snov.
- učiš se na fakulteti tako, da hodiš na predavanja in si delaš ZAPISKE in da si iz zbranega študijskega gradiva delaš IZPISKE. To ni izguba časa, ampak ena boljših metod učenja, ob kateri snov že enkrat predelaš. Se jo pa moraš najprej naučiti. Ne le, da znaš res najti samo bistvo, ampak tudi, da si ga znaš izpisati na način, ki tvojim možgančkom najbolj ustreza, lahko kot tekst, lahko kot alineje, ali diagram poteka, morda kot miselni vzorec ... Potem si moraš z markerji organizirati izpisan tekst in šele iz tako pripravljenega gradiva se lahko greš učiti.
- učiš se s tem, da prebereš, ponoviš s svojimi besedami, potem greš naprej s snovjo. Če se piflaš, ne da bi razumel snov, se učiš dosti težje, kot če se potrudiš in si razložiš snov tako, da jo razumeš.
- ponavljaj samo tisto, česar ne znaš popolnoma. Označi si, katero snov znaš zelo dobro, katero pomanjkljivo, katere pa sploh še nisi predelala
- uči se samo po 45 minut skupaj, potem naredi odmor in šele potem nadaljuj z učenjem
- naredi si urnik po dnevih. Prve dni se uči malo manj, ker boš imela dosti težav z izdelovanjem dobrih zapiskov, potem se uči več, zadnje dni pred izpitom spet manj, sicer bo prišlo do prezasičenosti, kar je še slabše. Na dan izpita se ne uči nič novega, ampak samo še ponavljaj in se malo sprosti.

Motivacija naj ti najprej bo tvoja želja po opravljanju tistega poklica. Vsi smo imeli tekom šolanja kar nekaj predmetov, za katere se nam še sedaj ne sanja, kako nam koristijo pri opravljanju našega poklica, a morali smo jih narediti in pika. In vedno, ko ti uspe, se nagradi.

Zaupaj vase, da boš zmogla, samozavest je že pol uspeha. Ne pusti, da te neuspehi podro. Upri se s prepričanjem, da ti bo naslednjič uspelo. In ne glej več na svoje trenutno stanje tako tragično. Spomni se svojih preteklih uspehov, tako šolskih, kot ostalih. Vidiš, če ti je takrat uspelo, ti bo tudi tokrat.

Če se ti zdi, da še ne veš, kako in kaj, te vabim na svojo delavnico za študente, ki poteka od 21. 11. dalje ob 17.30 na MIC. Dobrodošla, če se srečava, sicer pa vse najboljše pri tvojem študiju.

Andreja Jereb

 

Zadnja sprememba: torek, 30 november 1999
(3 glasov)

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

Glasuj!
Članek je bil prebran 5865-krat.Napovednik dogodkov

No events


Spletna stran uporablja piškotke. Stopnjo zasebnosti lahko po želji spremenite. - podrobnosti