Andreja Jereb | četrtek, 16 november 2006

Na psihologinjino pobudo se je Tinkara zopet oglasila. Njeno pismo in odgovor svetovalke objavljamo kot nadaljevanje prejšnjega (ki ga najdeš tukaj: http://www.mladi.net/index.php?option=com_content&task=view&id=514&Itemid=54).

Pozdravljeni, ga. Jereb!

Hvala za vaš odgovor.
V bistvu sem res premalo napisala: sem študentka, po izpitih čez polovico. Živim v podnajemniškem stanovanju, financirajo me starši in država (štipendija).

Če opišem svoje življenje zadnjih nekaj mesecev: cele dneve sem doma, tu pa tam grem na sprehod, drugače pa jem in se zadržujem na spletu ali pa spim. Študij počiva, ker si ne morem
zorganizirati misli, nikoli si jih nisem mogla in ne vem, če ima sploh smisel, ker tako ali tako ne morem opravljati takšnega dela. V bistvu me je sram iti kamor koli iz hiše, ker sem tako "čudna", tudi zdržim ne dolgo pri kakšni stvari (služba npr.). In ko vidim, da sem tako
nesposobna, začnem kar sklepati kompromise sabo in z "življenjem", da ker nimam denarja, si pač tega ne bom kupila, čeprav bi si v bistvu to želela. To je eden izmed primerov.

Ne znam komunicirati z ljudmi, v bistvu se mi zdi, kot da se ne zavedam niti sebe niti drugih, počutim se kot kakšen duhec. Vsi odnosi so se mi porušili, s kakšnimi sem tudi v sporu, ... V bistvu bi lahko rekla, da bežim pred vsemi ljudmi.

Opažam, da ne znam poskrbeti zase in da sem za svoja leta preveč odvisna od drugih. Pred časom sem brala Scotta Pecka in se mi zdi, da trpim za nevrozo, osebnostno motnjo, tudi depresijo, mogoče sem celo malo shizofrena.

Ne vem, kaj naj naredim. Ker ne vidim prihodnosti, pogosto razmišljam o samomoru. Vem, da tega ne bom storila, ker me je strah, pa tudi škoda me je. Ampak počutim se tako gnilo, kot da sem izdala ves svet s tem, ko se ne obnašam odgovorno. Pa tudi slabo se počutim, ker je večina ljudi sposobna vsaj minimalno skrbeti zase ... Sram me je, ker sem tako nizko padla. Počutim se tako brez srca.

Zanima me, če se je kdo s podobnim primerom že rešil in kaj je naredil. Zdravila v mojem primeru odpadejo, ker ne verjamem v to. Napisali ste, da je treba biti ponižen, kar pa jaz nisem (še). Počutim se nemočno, ker ne morem rešiti svojih težav ... Imam občutek, da ne
morem ničesar narediti na materialnem nivoju, ker sem čustveno in miselno blokirana. Kaj moram narediti?

Vesela bom, če mi boste kaj odgovorili. Hvala in lep dan še naprej,

Tinkara

 

Pozdravljena, Tinkara!

Hvala ti, ker si se ponovno oglasila. Na ta način bova poskusili narediti še kakšen korak naprej, seveda, če si ti tega res želiš in boš tudi sodelovala.

Trenutno se vrtiš v začaranem krogu, ki ga moraš presekati, če želiš napredovati. Kje bova začeli? Tam, kjer je najbolj pomembno, da se vrneš nazaj k izpolnjevanju svojih obveznosti. Za vsak dan si naredi urnik glede študija. Po pol ure študija naenkrat, četrt ure pavze in zopet pol ure študija. Na dan imej npr. 4 take faze učenja. In pri učenju se potrudi biti zbrana res na to, kar se učiš. Preberi stavek in ponovi s svojimi besedami. Vztrajaj, dokler ti ne uspe, potem pojdi na naslednji stavek. Če ti to gre, poskusi z enim odstavkom itd. Ko boš začela zopet doživljati svoj uspeh, ti bo tudi na drugih področjih šlo lažje.

Kot drugo, si postavi jasne cilje, tako dolgoročne (npr. letos končati ne vem kateri letnik študija, se odvaditi xy razvade) kot tudi srednjeročne (v tem mesecu bom naredila ...., v tem tednu...) in kratkoročne (vsak večer za dan kasneje). Če ti bo lažje, si izdelaj kar dnevni urnik. Vem, da je to zelo zoprno delati in še manj nam je pri srcu, ko naj bi se ga držali, vendar je
pri takem stanju, v katerem si sedaj eno najbolj učinkovitih orodij, da boš na svoj vsakdan gledala s ponosom, da si uspela veliko storiti in s tem premagati svojo brezvoljnost in navidezno lenobo. Ko boš doživela, da zmoreš, da si sposobna, da ti marsikaj uspe, boš tudi premagala skušnjavo, ki te zadržuje med štirimi stenami in se odprla v svet, ki ti bo nudil nove priložnosti, da se preizkusiš v osvajanju novih znanj, spretnosti in osebnostnih lastnosti in postajaš bolj zadovoljno dekle.

Tretje, si okoli sebe ustvari pozitivno ozračje. Na list papirja (A4 format) si z živopisanimi flomastri napiši pozitivne misli ter si jih večkrat dnevno preberi. Poišči družbo pozitivno usmerjenih vrstnikov, beri pozitivne knjige (ne takih, po katerih boš imela občutek, da imaš vse možne psihično pogojene bolezni), meni so zelo všeč npr. Kurje juhce za .... ali pa življenjepisi svetnikov ali znanih osebnosti... Poslušaj glasbo, ki te spodbuja k dobremu, te umirja, glej samo take oddaje po TV, ki te nasmejijo, enako velja za internet... Skratka, vse okoli tebe naj te spodbuja k pozitivnemu, dobremu...

Ko ti bo uspelo dobro in redno opravljati vsakodnevni študij, razmisli,da bi vsaj za nekaj ur tedensko poskusila kje delati - izberi si delo, ki ti je zanimivo, si ga res želiš, pričakuješ, da se boš naučila nekaj novega. Ne delaj le za denar, poskusi se z vsakim delom kaj naučiti zase in o sebi. Čez počitnice ali, ko boš imela več časa, pa si kar poišči vsakodnevno delo. Videla boš, da je občutek, ko imaš denar, ki si si ga sam zaslužil, res veličasten.

Če se boš zmogla prisiliti v izpolnjevanje vsega, kar ti predlagam in boš v tem vztrajala (saj veš, tri tedne potrebuje človek, da mu neka navada pride v kri), se boš toliko bolje počutila in se tako drugačno, bolj pozitivno doživljala, da bo odpadlo kup trenutno v tebi uničujočih misli.

Tinkara, odloči se za to pot, ki je vsaj na začetku dosti težja kot vsakodnevno predajanje, vztrajaj na njej, prosi za pomoč, ko jo boš potrebovala in bodi trmasta, dokler ne dosežeš zastavljenih ciljev. Sama pa bom vsak dan mislila nate, da ti uspe. Že čez nekaj mesecev si lahko popolnoma drug človek, verjemi. Tebi podobnih primerov sem imela v zadnjih letih kar veliko in tisti, ki so sprejeli moj predlog, se zanj trdno odločili, vztrajali do konca, so danes zadovoljni, dosti bolj zreli in srečni odrasli ljudje. Tudi ti jim zmoreš slediti, samo odloči se in
vztrajaj,

Andreja Jereb

 

Zadnja sprememba: torek, 30 november 1999
(1 glas)

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

Glasuj!
Članek je bil prebran 3687-krat.Napovednik dogodkov

No events


Spletna stran uporablja piškotke. Stopnjo zasebnosti lahko po želji spremenite. - podrobnosti