Andreja Jereb | ponedeljek, 13 november 2006

Kako najbolje stati ob strani očetu, ki ima močno izraženo anksiozno motnjo, povezano s hudo depresijo? Zdravila ne pomagajo kaj dosti, za terapijo se še ni odločil, ob njegovem stanju pa zelo trpi vsa družina.

Spoštovana psihologinja,

sem študentka in se na vas obračam, ker se ne znajdem najbolje ob očetovi napredujoči bolezni, in bi tako prosila za kakšen nasvet. Oče, ki ima 64 let, ima močno izraženo anksiozno motnjo, povezano z depresijo.

V zadnjih treh mesecih se mu stopnjujejo tako fizični (bolečine v mišicah, kosteh in prsih ter glavoboli) kot psihični simptomi. Trenutno ima uvedeno zdravljenje s Paroksetinom (selektivni zaviralec privzema serotonina) in Helexom (benzodiazepinom), vse še v nižjih dozah, ker je zdravljenje s SSRI začel šele pred dvema mesecema. Se mi zdi, da je že čas, da bi zdravila prijela, a dejansko se stanje zaenkrat slabša.

Psihoterapevtskega zdravljena ĹĄe nima in verjamem, da bo moralo preteči še kar nekaj časa, da se bi naš oče odločil zanj, čeprav ne vem, če obstaja sploh še hujše dno, da bi se potem odločil zanj. V glavnem, zaenkrat je tako, da se stalno poslavlja in si želi bolj umreti kot še
kaj narediti, saj ne more iz razmišljanja, da je vse nemogoče in bomo vsi propadli …

Moje vprašanje je, kako naj najbolj pravilno ravnam ob očetovi bolezni. Najprej sva se pogovarjala več o njegovih občutkih, bolezni; zdaj se mi to ne zdi več smiselno in mu raje več govorim o sebi. A mi je težko, ker tudi na moji poti vidi same ovire in torej ne vem ali naj mu sploh govorim, da se potem obremenjuje še s tem. Težko mi je vzdržati ob izjavah, da je vse nemogoče; nekaj časa že poslušam to, ko sem doma (drugače sem med tednom v Ljubljani in se slišiva le po telefonu), a potem pričnem s prepričevanjem, da ni tako, ker … Tako je tudi z mamo in brati, ki so že tudi utrujeni od vseh najhujših scenarijev in vseh mogočih in predvsem nemogočih skrbi, da se odzovemo s prepričevanjem, da ni tako, in zvrsti se gora argumentov proti. Vem, da mu doma ne moremo biti terapevti, ker nismo izobraženi za to, a vseeno vas prosim za nasvet, kako naj se obnašamo, da bi najbolj pomagali njemu in da tudi mi ne bi podlegli stresu.

Oče sam zase pove, da se sploh ne pozna več, in tako je tudi meni težko sprejemati novo situacijo, ki nikakor ne pristoji pokončnemu očetu, ki ga drugače poznam. Ne zdi se mi, da bi morala že kar odpovedati in obupati nad situacijo, da sem očeta izgubila, tako vas prosim za odgovor o tem, kakšno ravnanje v mojem primeru bi bilo najbolj primerno. Hvala vam za odgovor, če boste našli čas zanj.

Lep pozdrav, Irena


Pozdravljena, Irena!

Hvala za tvoje vprašanje. Situacija pri vas doma ni ravno idilična, še več, trenutno najeda živce prav vsem.

Prvo, v čemer se verjetno strinjaš, je, da je oče odrasla oseba, ki zaenkrat še zmore skrbeti zase. Zaradi njegove bolezni mu zelo niha razpoloženje, oziroma je dlje časa potrt, motijo ga še različne bolečine in očitno zdravniki še niso našli prave kombinacije zdravil, ki bi mu vsaj malo olajšala življenje.

Drugo, razmejiti moramo vaše vloge in odgovornosti. Vsekakor moraš starše spoštovati, jim pomagati, kolikor si tvoje pomoči želijo in jo potrebujejo.
Trenutno je tvoj oče v stanju, ko si ne želi ali še verjetneje, ne zmore narediti kakšnega težjega koraka zase (psihoterapevtsko zdravljenje), ki bi mu prineslo korenitejše in trajnejše spremembe. Šele, ko se bo sam zavzel, zbral svojo voljo in pogum ter si želel resničnega zdravljenja ter pri tem vztrajal, bodo po kakšnem mesecu vidni rezultati. Zdravila sama pa samo nekoliko omilijo simptomatiko in s tem omogočijo bolniku začetek dela na sebi. Zdravila so torej samo prva polovica zdravljenja, tista druga polovica pa je najbolj potrebna in dosti težja, saj mora človek vanjo vložiti vso svojo energijo, predvsem pa vztrajnost in voljo, ki pa sta pri anksiozni in depresivni motnji precej moteni.

Tisto, kar lahko storite vsi ostali, ki ste v stiku z očetom je naslednje:
- da ga spodbujate k odločitvi za ta korak naprej,
- da skušate okoli njega ustvariti čim bolj spodbudno okolje (pozitivno naravnane oddaje na TV, pozitivna glasba, pogovarjajte se o stvareh, ki vse osrečujejo, nalepite mu nekaj listov s pozitivnimi mislimi v njegovo sobo oziroma tja, kjer preživlja čez dan največ časa, če se da, povabite v svoj dom ljudi, ki delujejo zadovoljno, srečno. Veselje in pozitivni občutki so
vedno nalezljivi, zato je to zelo enostavna in učinkovita metoda ...
- da mu nudite oporo, da mu poveste, da mu verjamete, da ga res boli, da se slabo počuti, hkrati pa mu daste vedeti, da sami ne morete nič storiti, da bi se počutil bolje, da je to korak, ki ga mora narediti sam. Po izkušnjah sodeč se nekateri depresivni ljudje odločijo za zdravljenje šele, ko padejo tako globoko, da globlje ne morejo in je edina možna pot navzgor. Drugi preprosto ne zmorejo več nositi bremena in trpljenju naredijo konec. Če se vam zdi, da vas s svojimi grožnjami o slednjem preveč obremenjuje, se o tem pogovorite z njegovim zdravnikom.

Njegove grožnje so samo plod njegovega obupa nad razpoloženjem in počutjem, v katerem je. Seveda se počuti slabo, vendar se mora sam odločiti (in to mu večkrat povejte) ali bo še kar vdan v to stanje, ali se odloči storiti vse, da naredi temu konec in se spet postavi na noge. Za njegove odločitve ni odgovoren nihče od vas. Sam je tisti, ki jih sprejema, vi mu lahko samo
kasneje pomagate, da jih zmore uresničiti.

Upam, da sem zmogla malo razbremeniti težko breme, ki ga nosite, predvsem tisti, ki se z njim srečujejo vsak dan. Nisem pa prerok, da bi ti znala napovedati, ali bo tvoj oče še kdaj takšen, kot si ga poznala. Vse je v njegovih rokah. Sporoči, kako vam gre in predvsem poskusite ostati z mamo in bratom čim bolj povezani s pozitivnimi mislimi ter gorečo željo, da bi se vaš oče zmogel pobrati in na novo zaživeti,

Andreja Jereb

 

Zadnja sprememba: torek, 30 november 1999
(0 glasov)

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

Glasuj!
Članek je bil prebran 4667-krat.Napovednik dogodkov

No events


Spletna stran uporablja piškotke. Stopnjo zasebnosti lahko po želji spremenite. - podrobnosti