Andreja Jereb | petek, 10 november 2006

Anika se težko zbere, že po nekaj trenutkih se vsega naveliča, kar postane velik problem, kadar jo čakajo opravila, ob katerih bi morala biti dlje časa skoncentrirana.

Pozdravljeni!

Prosila bi vas za pomoč. Že kakšni dve leti imam velike motnje v koncentraciji. Za nobeno stvar se ne morem zbrati, po nekaj trenutkih se vsega naveličam. Letos mi je po velikih mukah uspelo diplomirati. Lepo bi vas prosila za kakšen nasvet, kako se skoncentrirati. Opazila pa sem tudi, da si težje zapomnim stvari, tudi če kaj večkrat preberem. Hvala za vsakršno pomoč.

Anika


Pozdravljena, Anika!

Hvala za tvoje vprašanje. Glede na to, da omenjaš časovno obdobje dveh let, bi bilo smiselno ugotoviti, kaj se je v tistem času spremenilo, kar je očitno povzročilo omenjeno motnjo. Si imela kakšno poškodbo glave, hud stres ali kaj podobnega? Sprašujem zato, ker sta to ključna dejavnika za pojav motenj koncentracije in spomina. Sama sem imela npr. hudo poškodbo glave in prva leta po tem sem imela zelo moteno zbranost, spomin in glavobole. Potem prihaja do omenjenih motenj tudi med nosečnostjo in lahko trajajo tudi dobro leto po porodu, predvsem kot posledice delovanja hormonov. Če ne veš vzroka in te omenjena težava v vsakodnevnem življenju preveč ovira, ti predlagam obisk nevrologa, ki bo z nekaj preiskavami najprej izključil možnost večjih obolenj, potem se bo posvetil tvojemu trenutnemu stanju.

Sicer ti povem, kako je uspelo meni: vem, da obstaja kup vaj za izboljšanje zbranosti in sama sem se lotila tistih, ki so mi bile najbolj zanimive, saj je tudi meni volja kaj hitro padla, ko nisem videla takojšnjega napredka.

Začela sem reševati križanke in druge podobne uganke. Nakupila sem si kup revij Razvedrilo, kjer je dosti takih vaj, in reševala vsak dan gotovo dve uri (po pol ure skupaj). Trudila sem se tudi čim več spati, saj se razne poškodbe živcev najhitreje celijo in obnavljajo prav v spanju.
Kar se branja tiče me zanima, ali se ti to dogaja tudi pri prebiranju čtiv, ki te zanimajo, so ti blizu ... Vsi imamo večje ali manjše težave pri ohranjanju zbranosti, kaj šele pomnenja pri temah, ki jih MORAMO preštudirati, a nas ne zanimajo, nas celo odbijajo ali v njih ne vidimo
smisla. Lahko si pomagaš s tem, da prebereš najprej krajši stavek in skušaš s svojimi besedami povedati, kar si prebrala. Ko ti to gre, podaljšaj na dva prebrana stavka, potem na krajši odstavek itd. Če se lotiš vaj, se ti bosta obe motnji gotovo izboljšali, saj vaja dela
mojstra. Je pa res, da potrebuješ vsaj tri tedne nekajurne dnevne vadbe, če hočeš opaziti rezultat. Umesti si torej omenjene vaje v svoj dnevni urnik in veselo na delo. Prvi teden ti bo precej naporno vztrajati, se siliti v vaje, potem bo veno lažje. Samo VZTRAJAJ, čez kakšen mesec pa se spet oglasi in poročaj, kako ti je šlo. Držim pesti zate!

Andreja Jereb

 

 

Zadnja sprememba: torek, 30 november 1999
(0 glasov)

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

Glasuj!
Članek je bil prebran 6988-krat.Napovednik dogodkov

No events


Spletna stran uporablja piškotke. Stopnjo zasebnosti lahko po želji spremenite. - podrobnosti