Goran Lesar | sobota, 28 oktober 2006

Kako začeti zapuščinski postopek in kako naj bi le-ta  potekal?

Pozdravljeni, g. Goran!

Zanima me, kako začnem postopek o dedovanju po mami, ki je umrla že pred leti. Imam mrliški list, imam izjavo brata, v kateri izjavlja, da lahko vse pravne zadeve urejujem v njegovem imenu (ker ne živi v Sloveniji) ...

Po mami bi morala dedovati kar nekaj materialnih vrednot. Kaj je pravzaprav prvi korak, ki ga moram narediti? Ali grem kar na sodišče in sprožim postopek? Koliko bi me stalo vse to? In če bi me, ali imam kake ugodnosti glede plačila, če sem študentka in brez kakršnih koli drugih dohodkov? Ali potrebujem tudi odvetnika (čeprav se mi osebno ne zdi smiselno) ter kako dolgo tak postopek sploh traja, preden se lahko zaključi?

Hvala za odgovor, uspešno še naprej!!

Katka

 

Zapuščinski postopek začne sodišče samo (po uradni dolžnosti), ko izve, da je kdo umrl. Glede na to, da praviš, da je mama umrla že pred leti in da je bil izdan tudi mrliški list, je nenavadno, da sodišče ni začelo postopka. A je mama morda umrla v tujini? Ali pa so predmet dedovanja samo premične stvari (torej nobenih zemljišč ali objektov)? V tem primeru sodišče zapuščinske obravnave ni opravilo, če je nobeden od dedičev ni zahteval. Predlagam, da se najprej (osebno ali pisno) na sodišču, kjer je mama imela stalno bivališče, pozanimaš, ali je bil postopek sicer uveden, vendar sodišče ni opravilo obravnave, ali pa dejansko do obravnave (še) ni prišlo. Zaradi zaostankov lahko (predvsem v večjih mestih) traja nekoliko časa, da pride do zapuščinske obravnave.

Dediči prvega dednega reda ne plačajo davka na dediščino, plačati pa je treba sodno takso glede na vrednost podedovanega premoženja. Sodišče lahko na predlog dediča delno ali v celoti oprosti plačila sodne takse ali mu dovoli obročno plačilo.

Za zapuščinski postopek po mojem mnenju ne potrebuješ odvetnika.

Goran Lesar

 

Zadnja sprememba: torek, 30 november 1999
(0 glasov)

Komentarji 

 
#1 Vlasta 2014-01-06 08:53 Ali je to normalno, da zapuščina v 30 letih in še več, pa še vedno ni rešena, zapuščina na sodišču, zapustnik je umrl leta 1980 ?????? En dedič po tem zapustniku je umrl jan.2007, tako da je živel še 26 let po smrti zapustnika.

Hvala za odgovor. Lp.
Citat
 

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

Glasuj!
Članek je bil prebran 4924-krat.Napovednik dogodkov

No events


Spletna stran uporablja piškotke. Stopnjo zasebnosti lahko po želji spremenite. - podrobnosti