Andreja Jereb | sobota, 07 oktober 2006

Barby se že nekaj časa spopada s paničnimi napadi. Jemala je zdravila, s katerimi pa je zaradi nosečnosti prenehala. Pogostost napadov se zdaj stopnjuje in povzroča zaskrbljenost ob misli na to, kako bo zmogla porod. Naj se raje odloči za carski rez?

Sem noseča 36 tednov. Že ves čas se spopadam s paničnimi napadi. Nikamor ne morem sama, ne v trgovino, ne med veliko ljudi, niti na pregled k zdravniku ne. Zanima me, kakšen porod mi priporočate. Ali se lahko kaj zakomplicira, če se odločim za navaden porod, ali bi mi priporočali carski rez?

Že eno leto pred nosečnostjo sem se spopadala s to težavo in sem jemala asentro, ki mi je pomagala, vendar zdaj ne jemljem nobenih zdravil, napadi pa so čedalje pogostejši. Prosim, predlagajte mi najti rešitev!

Barby


Pozdravljena, Barby!

Čestitam ti k skorajšnjemu rojstvu in pričetku popolnoma novega poglavja v tvojem življenju. Upam, da si na to kar najbolje pripravljena ter da imaš dobrega partnerja, ki bo vesel in zavzet sprejel svojo očetovsko vlogo.

Panični napadi so zelo zoprna stvar. Sicer si napisala, da si jih prej zdravila, vendar zdravila sama niso vse. So le del terapije, drugi del pa je učenje obvladovanja tebi stresnih situacij. To se dogaja tekom individualne, morda tudi skupinske psihoterapije, kjer te preko dobrega leta ob tvojem zavzetem sodelovanju morejo pripraviti na bistveno bolj sproščeno vsakodnevno življenje. Vsekakor se takoj po porodu tega loti in vztrajaj ob opogumljanju partnerja, staršev in prijateljev.

Kar se poroda tiče, se boš morala to pogovoriti z babico, za nasvet lahko vprašaš tudi svojo ginekologinjo. Načeloma je pri porodu brez komplikacij ob tebi samo ena babica, kar pri tebi verjetno ne bi sprožilo nikakršne stresne reakcije. Samo če se kar koli zakomplicira, pokličejo še porodničarja in se skupaj posvetujejo, kako naprej. Poleg tega je pri porodu ob tebi tvoj
partner, prav zato, da ti je v psihično oporo, saj ni preveč prijazno nekaj ur porodnih bolečin preživljati med tebi tujimi ljudmi. Prosi tudi tega, ki bo ob tebi pri porodu, naj ti ob takih trenutkih še bolj pomaga.

Težko sem torej pametna in ti ne da bi tebe, potek nosečnosti itd. bolje poznala, predlagam, kateri porod bi ti bolje ustrezal. Načeloma se carski rez predlaga samo takrat, ko je ogroženo bodisi tvoje bodisi otrokovo življenje ali pa kadar gre za psihično zelo izčrpano ali zaradi nekaterih psihičnih obolenj prizadeto porodnico. Predlagam ti, da poskusiš roditi normalno, če se ti bo zdelo, da ne bi mogla sodelovati, se še vedno lahko dogovorite za carski rez.

Želim ti kar najlepšo porodno izkušnjo, sama sem ravno dober mesec za svojim drugim porodom. Srečno, Andreja Jereb

 

 

Zadnja sprememba: torek, 30 november 1999
(0 glasov)

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

Glasuj!
Članek je bil prebran 4327-krat.Napovednik dogodkov

No events


Spletna stran uporablja piškotke. Stopnjo zasebnosti lahko po želji spremenite. - podrobnosti