Vida Dimnik | petek, 06 oktober 2006

Prirojeno napako jajčnikov spremljajo neredne in boleče mestruacije in še nekateri drugi simptomi. Po zatrdilih ginekologa ta diagnoza pomeni tudi nezmožnost zanositve brez zdravniške pomoči…

Stara sem 23 let in imam problem z bolečimi menstruacijami. Že 7 let nimam redne menstruacije. Vedno preden sem dobila menstruacijo sem imela bolečine v spodnjem delu trebuha (na levi oz. desni strani), včasih tako močne, da sem padla v nezavest. Pri 20. letih sem začela jemati Diane 35(zredila za 9 kg), jih jedla 2 leti, nato sem prenehala z jemanjem. Po prenehanju nisem dobila menstruacije – to je trajalo 6 mesecev. Ker je moja ginekologinja rekla da je to normalno brez vsake preiskave, kljub mojim neznosnim bolečinam, sem se odločila zamenjat ginekologinjo. Novi ginekolog je takoj odkril, da imam veliko manjših cist in prirojeno napako na jajčnikih (nekaj je ovito okoli jajčnikov – nisem čisto razumela). Rekel je, da po naravni poti ne morem zanositi, možnost za to je samo z zdravniško pomočjo. Zdaj spet jemljem Diane 35 (zdaj že 3 mesece, pa še vedno nisem dobila menstruacije). Kljub tem zdravilom imam po obrazu in hrbtu veliko aken,ki se jih ne morem znebiti; ginekolog pravi, da je to zaradi mojih jajčnikov. Prosim za nasvet.

žalostna


Navajaš značilne simptome: neredne mensruacije / nagnjenost k debelosti / aknavost kože / dolgotrajen izostanek perila ... Tako prvi kot drugi ginekolog sta ravnala enako: z Diane 35 sta skušala nekoliko uravnati moteno hormonsko stanje v zvezi s tvojimi policističnimi jajčniki. Če z ginekologi nisi zadovoljna, ti svetujem obisk endokrinologa, ki bo zaradi dolgotrajnega izostanka menstruacije opravil natančne hormonske preiskave in ti svetoval glede nadaljnjega zdravljenja. Bolečina v spodnjem delu trebuha pa ostaja stvar ginekologa. Vemo, da policistične jajčnike pogosto spremlja endometrioza male medenice, ki je nevarna, razdiralna bolezen. Diagnozo je možno potrditi le z laparoskopijo.

Vida Dimnik

 

Zadnja sprememba: torek, 30 november 1999
(0 glasov)

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

Glasuj!
Članek je bil prebran 6103-krat.Napovednik dogodkov

No events


Spletna stran uporablja piškotke. Stopnjo zasebnosti lahko po želji spremenite. - podrobnosti