Vida Dimnik | petek, 06 oktober 2006

Kaj je narobe in kako ustrezno reagirati, kadar menstruacije spremljajo močne bolečine (včasih tako hude, da vodijo celo v bruhanje in vrtoglavico)?

 

Pozdravljeni!

Stara sem 20 let, menstruacijo imam od 10 leta. Menstruacijski ciklus imam urejen. Krvavitev je normalna, včasih močnejša, vendar ne pretirano. Ponavadi traja od 4 do 5 dni, torej normalno. Problem je v hudih bolečinah v trebuhu, ki se pojavljajo vsak mesec ob začetku menstruacije in vodijo tudi do bruhanja in vrtoglavice. Ob tem me nekaj časa mrazi, nato mi postane vroče, in spet mrazi ... Ponavadi vzamem do 4 tablete proti bolečinam (Neprosin, Nalgesin) preden bolečina malce popusti. Navadno nikoli ne jemljem nobenih tablet, razen ob menstruacijskih bolečinah. Sem zdrava. Mati ima probleme z menstruacijskim ciklusom, včasih je tudi imela hude bolečine. Je to dedno? Vem, da do bolečin prihaja zaradi krčev v maternici. Zanima me, kateri dejavniki še vodijo do tako močnih bolečin? Kako jih lahko ublažim, razen s tableti in toplimi odejami? Pri ginekologu še nisem bila. Bi bilo dobro, če bi se naročila na pregled? Kontracepcijskih tablet ne jemljem.

Hvala za ogdovor. Lepo pozdravljeni!

just a girl

 

Navajaš zelo boleče menstruacije. Bolečino spremljajo še vzporedni simptomi, kot je mrazenje, bruhanje, vrtoglavica. Res da močna zdravila nekoliko ublažijo bolečino, vendar si prizadevaš najti način, kako bi preprečila bolečino, ne da bi bila vezana na rabo antirevmatikov.

Na prvem mestu naj omenim, da se boleče menstruacije ne dedujejo, deduje pa se lahko psihološki odziv na krvavitev: npr. mojo mamo je bolelo, torej boli tudi mene. Vsaj del dismenorej pri ženskah je res psihogeno pogojenih in jih lahko uvrstimo v skupino ti. psihosomatskih znakov (ko se psihične reakcije zrcalijo v odzivu telesa). Dismenoreja (boleča menstruacija ) pa lahko izvira iz  čisto konkretnih, bolezenskih sprememb ali prirojenih napak. Ginekolog ob težavah, kakršne ti navajaš, najprej pomisli na endometriozo (zelo nevarna bolezen jajčnikov in tkiv male medenice) ali na kako od prirojenih napak maternice Npr. pregrada maternice, dvoroga maternica ... Čeprav pri ginekologu še nisi bila, se za srečanje z njim le odloči, predvsem zato, da z ultrazvokom izključi kako od nevarnih obolenj rodil, ki se lahko plazijo po telesu, čeprav ženska še ni spolno aktivna. Šele ko bosta
izključila bolezenski razlog za težave, bosta lahko spregovorila o najustreznejšem lajšanju bolečin. Zelo pomagajo kontracepcijske tablete, pa tudi akopunktura je pri nekaterih dekletih zelo uspešna, če ti je seveda dostopna.

Vida Dimnik

 

Zadnja sprememba: torek, 30 november 1999
(0 glasov)

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

Glasuj!
Članek je bil prebran 8075-krat.Napovednik dogodkov

No events


Spletna stran uporablja piškotke. Stopnjo zasebnosti lahko po želji spremenite. - podrobnosti