Vida Dimnik | četrtek, 21 september 2006

Dekle, ki bo kmalu polnoletno, še vedno nima menstruacije. Predlagali so ji, da bi krvavitev izzvala s pomočjo hormonov, vendar je ta način zdravljenja zavrnila. Je bila ta odločitev prava?

Pred nekaj meseci sem vam poslala pismo, vendar mi niste odgovorili. Čez 2 meseca bom imela 18 let in še nimam menstruacije. Pred dobrega pol leta sem bila pri ginekologinji, kjer me je pregledala z ultrazvokom in povedala, da imam normalno velikost jajčnikov in bo prišla v kratkem. Ponudila pa mi je tudi jemanje hormonov, ki bi to pospešili, vendar sem to zavrnila, ker naj to ne bi bilo zdravo. Zanima me, kaj vi menite o jemanju hormonov, kako škodljivi so? Ali je vseeno kakšna možnost, da menstruacije sploh ne dobim? Kolikšna je, če je? Sem pa povsem običajno dekle, 55 kg, 168 cm, nimam posebnih zdravstvenih težav. Hvala za odgovore.


Si zdravo, primerno prehranjeno dekle, ne jemlješ nobenih zdravil, verjetno imaš normalno razvite prsi in si poraščena po "ženskem tipu". Če to ne bi držalo, bi v tvojem pisanju gotovo to omenjala, ker bi te motilo. Večina deklet dobi prvo menstruacijo do 16. leta starosti. Ti boš v kratkem že polnoletna, menstruacije pa še ni. Res bi s hormoni po vsej verjetnosti lahko izzvali krvavitve, vendar to ni rešitev. Prepričana sem, da je treba prej opraviti natančno oceno delovanja jajčnikov, nadledvične žleze, ščitnice ... (tj. žlez z notranjim izločanjem), oceniti razvoj rodil, včasih pa se opravijo tudi neke genetske preiskave. Pri tebi gre za ti. primarno amenorejo, ki ima lahko številne vzroke, zato je začetna ocena pomembna.
Morda bi bil primeren naslov za vse to kar specialist – endokrinolog. Šele po opravljenih preiskavah boš lahko dobila najprimernejšo pomoč, pa čeprav bi to bili hormoni. Tudi hormoni so včasih odlično in najboljše zdravilo, če seveda to potrdijo preiskave.

Vida Dimnik

 

 

Zadnja sprememba: torek, 30 november 1999
(0 glasov)

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

Glasuj!
Članek je bil prebran 4624-krat.Napovednik dogodkov

No events


Spletna stran uporablja piškotke. Stopnjo zasebnosti lahko po želji spremenite. - podrobnosti