Vida Dimnik | četrtek, 21 september 2006

Jasna je v 12. tednu nosečnosti dobila izvid, ki ji sporoča, da je nuhalna svetlina pri njenem otročku na zgornji meji normale. Zdravniki so ji sicer pojasnili, da ne spada v rizično skupino, vendar je še vedno nekoliko zaskrbljena. Upravičeno?

Spoštovani,

v 12. tednu sem opravila meritve nuhalne svetline. Plod je bil velik 63,3 mm. Izmerjena nuhalna svetlina znaša 2,4 (najvišja, medtem ko je na izvidu navedena povprečna 2,1). Izračunano tveganje glede na velikost ploda in mojo starost znaša 1:1037. Zdravnica mi je sicer pojasnila, da je izvid normalen in da ne spadam v rizično skupino. Me pa nekoliko skrbi povečana nuhalna svetlina. Ali je lahko to razlog za kakšne napake na plodu? Dodatnih testiranj zaenkrat nisem opravila. Za vaš odgovor se vam vnaprej zahvaljujem in vas lepo pozdravljam.

Jasna


Izmerjena nuhalna svetlina pri tvojem otročku je res na zgornji meji normale, pa vendar je normalna. Tudi izračun verjetnosti okvare to potrjuje. Pri tako dobrem rezultatu (1 : 1037) dodatne preiskave niso indicirane niti potrebne. Če bi se vseeno odločila za dvojni ali trojni hormonski test (preiskava hormonov v krvi nosečnice), bi bil rezultat gotovo še ugodnejši, tebi pa bi zelo odleglo. Vsi strahovi bi bili preč. Če je še čas, predlagam, da se za to preiskavo odločiš, saj je povsem neinvazivna.

Vida Dimnik

 

 

Zadnja sprememba: torek, 30 november 1999
(0 glasov)

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

Glasuj!
Članek je bil prebran 9457-krat.Napovednik dogodkov

No events


Spletna stran uporablja piškotke. Stopnjo zasebnosti lahko po želji spremenite. - podrobnosti