Andreja Jereb | petek, 08 september 2006

Depresivnost, brezvoljnost, občutek brezizhodnosti. Kako lahko mladostnik preseka proces padanja vedno globlje v ta žalostna občutja?

Imam podobne težave kot hči iz članka "Hči se bori z depresijo", le da sem fant. Zdaj že vsi jokajo okoli mene, in se sam sebi smilim… Ne vem več, kdo je prvi začel, oni ali jaz, ampak v začaranem krogu sem že nekaj časa. V šoli ne govorim, misli napišem v MSN-ju, sem zelo nesamozavesten, čeprav sem se zdaj privadil, da sploh ne govorim in reagiram samo z izrazi. Zdi se mi brezveze govoriti...

Ne vem, kako bom opravil maturo, ker si stvari ne zapomnim. Včasih se zbudim, pa ne vem, kdo sem… Zdaj sploh nimam občutka, da spim… Mižim in čakam jutro… Mogoče sem zaspal, ampak ne izgleda. Ne uspe mi veliko stvari. Zdaj se sploh ne spravim več delati… Včasih sem rad izumljal, v mlajših letih, večinoma zato, ker si nisem upal v družbo. Zdaj pa samo še spim in gledam, kot rastlina. Pa še mislim, da ni nič narobe ... ljudje okoli mene pa jokajo. Kako si naj pomagam???

pozabljen


Pozdravljen, pozabljeni mladenič!

Veš, prav nič nisi pozabljen in niti slučajno si ne misli, da bom dvignila roke stran od tebe, češ, da se ne da nič več narediti s teboj. Obratno, spodbuditi te želim, da se prebudiš iz nočne more, s katero vsak dan živiš in zaživiš resnično življenje v polnosti, tisto življenje, zaradi katerega tvoji bližnji jokajo, ker ga ne okušaš.

Ja, prav si razumel, ne bom te pošiljala k nobenim strokovnjakom, če si sam ne želiš njihove pomoči. Itak moraš prvi in bistveni korak narediti sam. Tudi vztrajati na začeti poti namesto tebe ne bo mogel nihče. Vsi ostali te lahko spremljamo, spodbujamo, vlivamo pogum, te tolažimo, kadar ti ne bo šlo ter se skupaj s teboj veselimo tudi najmanjšega napredka.

Ne bova se po nepotrebnem obremenjevala s preteklostjo, vzrokom tvojih trenutnih težav, ker tu rešitve ne bova našla. Vsak dan si boš vzel kakšno uro časa zase, šel nekam, kjer boš sam in delal na svoji osebnosti, se spoznaval ter se trudil preko različnih vaj postajati resnično tisto, kar si želiš. V tem času naj te nihče ne moti, izklopi si tudi vse mobije itd., imej pa pred seboj zvezek, ki ti bo zvest prijatelj, ki bo beležil tvoj napredek. Prvo, kar si boš vsak dan napisal, je, kako se v tistem trenutku počutiš, kako doživljaš sebe, svojo edino obveznost (šolo), kako bližnje, morda tudi sošolce. Potem si napiši, česa si v tistem trenutku želiš (npr.,
da bi bil nekdo ob tebi, s katerim bi se lahko pogovoril, ali da bi bral knjigo, ki te zanima, vendar ne zmoreš daljše pozornosti, morda si zaželiš kakšno posebno hrano itd.) ter kaj te moti (npr. da ti gre ves čas na jok, da se počutiš kot obsedenega z enimi in istimi mislimi, da se zdi, da ti nihče ne more pomagati, da ti gre na živce, da so tvoji najbližji obupani zaradi tvojega stanja itd.). Potem si boš za vsak dan napisal nekaj stvari, ki jih moraš narediti (npr. domačo nalogo, se kaj naučiti zaradi preverjanja znanja v šoli, morda želiš prebrati kakšno poglavje v knjigi, poslušati kakšno glasbo, morda si zaželiš iti v kino ali iti malo na kolo, morda na sprehod v naravo itd. Za vsak prihodnji dan si boš zvečer napisal, česa si želiš narediti. Naj bodo to na začetku majhne stvari in naj jih ne bo veliko. Vsako, ki jo uspeš uresničiti, si prečrtaj in sčasoma boš spoznal, da ti postaja pravi užitek uresničevati svoje želje in obveznosti, saj po eni strani opažaš, da postajaš učinkovit, po drugi strani pa imaš pred seboj dokaz, kaj vse zmoreš narediti v enem dnevu. To ti bo v veliko spodbudo. Predlagam ti, da se odločiš prebirati kakšno knjigo s pozitivno vsebino, ki jih sedaj že mrgoli v knjižnicah. Morda si za začetek vzemi kakšno tanjšo knjižico od Johna Powela npr. Sreča se skriva v notranjosti, Skrivnost vztrajanja v ljubezni, V novo življenje z novim gledanjem, Ljubezen ne pozna pogojev itd. Če ti je všeč glasba, si izberi tako, ki te spravlja v dobro razpoloženje, ne vem, morda ti je kakšen stil glasbe posebno všeč, morda kateri od pevcev, skupin. Naslednja stvar, ki si jo boš naredil je, da si boš na liste papirja (velike A4, se pravi kot list in ta velikega zvezka) napisal čim več spodbud, ki te bodo vsak trenutek dneva, ko jih boš prebral, spodbujale k vztrajanju v pozitivnem. Naj bodo čim bolj tvoje in ne le splošne npr. »Vem, da zmorem, če hočem! Uspelo mi bo postati zadovoljen in srečen fant! Trudim se v polnosti živeti vsak sedanji trenutek! Srečen sem, da živim! Pogumno naprej! Življenje je en velik izziv! Vsak dan postajam boljši in boljši!« Predlagam ti, da si vsako, ki se jo boš spomnil (naj bodo nujno napisane v prvi osebi ednine) zapišeš z barvastim flomastrom na en list in si liste prilepiš po pohištvu in stenah po sobi. Kakšno, ki ti je posebno ljuba, si daj tako, da jo boš zagledal takoj zjutraj, ko boš še v postelji in boš odprl oči. Napiši si jih tudi na manjše listke, ki jih imaš lahko v šolski torbi ali denarnici in ti bodo v pomoč, kadar ne boš doma.

Skratka, okoli sebe si ustvari čim bolj pozitivno okolje. Vem, na začetku ti bo to šlo zelo težko, ker preprosto ne čutiš pozitivno, morda se ti bo zdelo brez veze ali sploh ne boš imel energije to početi, vendar te prosim, naredi to, vztrajaj pri urniku in dejavnostih, ki sem ti jih samo na kratko nanizala vsaj en mesec, ko ti bo to ob vsakodnevnem delu prešlo v kri in ti bo šlo dosti lažje. Takrat boš šele začel žeti sadove tvojega vztrajanja in takrat bo najhujše mimo. Težko bo samo nekaj tednov, ker pač ne boš videl takojšnjih rezultatov, uspehov in veselja ob doživljanju le-teh, kar ti bo v dokaz, da si na pravi poti in te bo spodbujalo k vztrajanju v takem načinu življenja.

Če si iz Ljubljane ali okolice in si želiš, da bi te nekdo na tej poti spremljal, te spodbujal in ti pomagal pri začetnih korakih, lahko pokličeš v MIC in se dogovoriva za pogovor. Seveda, če si želiš iti h komu drugemu, ki ti je trenutno bližje in mu bolj zaupaš, se odloči zanj. Mislim le, da ti bo vsaj na začetku lažje ob spremstvu še nekoga, ki mu boš lahko zaupal napredek na svoji poti.

Vidiš torej, da je vse v tvojih rokah in da tudi slučajno nisi izgubljen primer, nad katerim se da kar obupati. Veš, dosti tvojih vrstnikov vsaj kdaj doživlja to, kar trenutno doživljaš ti, samo da večina pred takimi občutki ali stanji bežijo v disco, v različne oblike odvisnosti (alkohol, cigarete, spolne avanture, nenehno menjavanje partnerjev, obsedenost z internetom,
izstopajočim in neokusnim zunanjim videzom, gledanjem plehkih televizijskih oddaj itd.), ker jim je preprosto pretežko to doživljati, še najmanj pa si želijo s temi občutki ukvarjati. Poskušajo jih potlačiti, prikriti, nekako odstraniti, kar jim začasno tudi uspe. Gre pa čez take ali drugačne osebnostne krize vsak mladostnik, vendar osebnostno zorijo le tisti, ki se ob taki preizkušnji vzamejo v roke, se soočijo s temi doživljanji ter poskušajo z njimi narediti nekaj zase in za svojo prihodnost. Ti si že na dobri poti, da ti to uspe. Vidiš torej, da si srečko že zato, ker si to preizkušnjo zaznal in si želiš pomagati, kot sam praviš. Sedaj potrebuješ samo nekaj idej, kako to narediti in nekoga, ki ti bo pomagal prehoditi prvih nekaj stopnic, preden ne prideš do odskočne deske, ki te bo popeljala v drugačen, bolj pozitiven način življenja. Tako boš postal zgled vsem svojim vrstnikom ter dobil dragoceno življenjsko izkušnjo, ki ti bo v pomoč vse življenje ter zgled za premagovanje vsakršnih težav. Hkrati boš ob doživljanju osebnega zadovoljstva postal bolj samozavesten, bolj pozitivno boš doživljal sebe ter si dokazal, da znaš uspeti, če si tega le želiš in vztrajaš v uresničevanju majhnih korakov na poti do svojega cilja.

Vse najboljše torej na tvoji poti, če pa si boš zaželel pomoč, piši ali pokliči,

Andreja Jereb

 

Zadnja sprememba: torek, 30 november 1999
(0 glasov)

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

Glasuj!
Članek je bil prebran 4159-krat.Napovednik dogodkov

No events


Spletna stran uporablja piškotke. Stopnjo zasebnosti lahko po želji spremenite. - podrobnosti