Anica Uranjek | torek, 05 september 2006

So klofute in udarci ter nadiranje otrok uspešna in smiselna vzgojna sredstva? Je utopično verjeti, da se dá celo majhnemu otroku večino stvari dopovedati na lep način?

Pozdravljeni!

Zanima me, če mislite, da je klofuta, udarec po riti ali kaj podobnega v kakšnem primeru kot vzgojno sredstvo upravičeno ali celo potrebno? Ali je utopično verjeti, da se celo majhnemu otroku da vse dopovedati z besedami. In kako recimo otroku kaj uspešno prepovedati (tako, da bo stvar upošteval)? Že samo z resnostjo v glasu?

Jaz mislim, da se da. Mislim, da se da dobro vzgojiti celo brez kakršnega koli vpitja ali nadiranja. Vendar zelo velikokrat vidim, kako celo zelo izobraženi ljudje vpijejo, tepejo otroka.

To se mi zdi grozno in popolnoma nedopustno!

mm

 

Pri nasprotovanju fizičnemu kaznovanju otrok, ki je včasih (bilo) hudo in zato tudi  škodljivo, smo prišli v obdobje, ko se zelo pogosto zagovarja nasprotno stališče, da je vsak fizični udarec otroka neupravičen, neprimeren in da se je treba posluževati drugih vzgojni prijemov.

Iz praktičnih izkušenj in tudi iz teorije vemo, da ni vsako tako fizično kaznovanje tudi škodljivo. Včasih v določenih okoliščinah so lahko drugi prijemi za otroka bolj obremenilni, pod pogojem seveda, da ne gre za grobo fizično kaznovanje.

Kar zadeva besedno prepričevanje majhnih otrok je treba povedati, da je (odvisno od starosti) res nujno, da otrok ve, kaj sme in kaj ne, ni pa vedno potrebno, včasih je celo odveč in neprimerno, otroku na dolgo besedno razlagati in utemeljevati, zakaj tako. 
Ko gre za majhnega otroka ( starost od 1 do 3 ali 4 let) je včasih mnogo bolj primerno, predvsem pa učinkovito, da otroku z dejanji pokažemo, kaj zahtevamo oziroma česa ne dopuščamo. Dejanja so lahko različna: otroka fizično prestavimo drugam, fizično odstranimo stvar, s katero se ne sme ukvarjati in podobno.
Celotno vedenje odraslega  (predvsem nebesedno) otroku najbolj prepričljivo pove, koliko odrasli misli zares.
Samo  vpitje in nadiranje ni nobena garancija, da bo otrok ubogal. Bistveno in pomembno je, koliko odrasli res stoji za besedami, ki jih sporoča in koliko je dejansko sam prepričan v to, kar zahteva ali prepoveduje. – Važno je še, ali odrasli dopusti, da otrok tudi doživi posledice, če ne sledi zahtevi ali prepovedi.

Pozdrav,
 Anica Uranjek

 

Zadnja sprememba: torek, 30 november 1999
(0 glasov)

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

Glasuj!
Članek je bil prebran 4456-krat.Napovednik dogodkov

No events


Spletna stran uporablja piškotke. Stopnjo zasebnosti lahko po želji spremenite. - podrobnosti