Goran Lesar | petek, 01 september 2006

Kakšen je postopek za uveljavljanje odškodnine v primeru, ko pride do poškodbe na javnem prostoru? Kakšna dokumentacija je potrebna? Kdo nosi odgovornost za nesrečo?

Zanima me, kakšen je postopek, če se poškoduješ na javnem prostoru. Kakšno dokumentacijo potrebujem? Je dovolj samo zdravniško potrdilo ali je potreben policijski zapisnik? Kdo je odgovoren za nesrečo?

Marko


Verjetno imaš v mislih postopek uveljavljanja odškodnine za škodo, ki ti je nastala pri poškodbi zaradi nesreče na javnem mestu. Če pri tej nesreči ni bil udeležen nihče drug in če je do nesreče prišlo po naključju ali zaradi tvoje malomarnosti, ne pa npr. zato, ker bi bil ta javni prostor slabo vzdrževan, potem si za nesrečo odgovoren sam in ne moreš od nikogar uveljavljati odškodnine. V takem primeru lahko dobiš odškodnino samo iz svoje lastne zavarovalne police, če imaš sklenjeno nezgodno zavarovanje. Če pa je do nesreče na javnem mestu, pri kateri si utrpel telesne poškodbe, prišlo zaradi tega, ker lastnik oziroma upravljalec javne površine (npr. komunalno podjetje) ni ustrezno vzdrževal te površine in je zato prišlo do poškodbe (npr. jama na pločniku, ob katero se spotakneš in si pri tem zviješ gleženj), je za škodo odgovoren ta lastnik oziroma vzdrževalec javne površine. V primeru, da gre za nesrečo, v kateri je bilo poleg tebe udeležena še katera druga oseba, je lahko ta druga oseba v celoti ali delno odgovorna za nesrečo in zato posledično za škodo, ki ti je pri tem nastala. Pri uveljavljanju odškodnine potrebuješ ustrezne dokaze o kraju in časa nastanke poškodbe, o vrsti, trajanju in intenzivnosti poškodb ipd. Običajno so vse te stvari navedene v medicinski dokumentaciji o zdravljenju, dobro pa je, če obstaja tudi policijski zapisnik, ali če je bila na kraju dogodka prisotna kakšna priča, če je bilo prizorišče fotografirano …

Goran Lesar   
 

 

Zadnja sprememba: torek, 30 november 1999
(0 glasov)

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

Glasuj!
Članek je bil prebran 2878-krat.Napovednik dogodkov

No events


Spletna stran uporablja piškotke. Stopnjo zasebnosti lahko po želji spremenite. - podrobnosti