Vida Dimnik | sreda, 30 avgust 2006

Marjetka je zaskrbljena, da ponavljajoči se PAP 2/PAP C izvidi nakazujejo predrakaste tvorbe. Želi si nosečnosti, ki pa je v tem stanju ne upa tvegati. Težave pa ima tudi s pogostimi in različnimi izcedki.

Pozdravljeni!

Stara sem 23 let. Že 5 let jemljem kontracepcijske tablete in redno hodim na ginekološke preglede. Pogosto se mi pojavljajo različne vrste izcedkov, ki jih zdravimo z različnimi zdravili (od krem pa do različnih vaginalnih svečk), vendar se mi izcedki vedno znova ponavljajo. Dve leti sem imela pri odvzemu brisa PAP 2, letos pa je bil rezultat že dvakrat C (baje so spremenili poimenovanje in je to enakovredno 3). Ko smo naredili test HPV, je bil rezultat negativen. Zanima me, ali moji  rezultati PAP testov nakazujejo na predrakaste tvorbe.

Ginekologinja mi ne da jasnega odgovora, mene pa vse skupaj psihično obremenjuje. S partnerjem sva načrtovala otroka vendar mi je ginekologinja, ko sem ji to omenila, odgovorila, naj s tem počakam. Rekla pa mi je tudi, naj živim normalno kot da ni nič narobe, kar pa je nemogoče, če nimam jasnih odgovorov, kako je z mojim zdravjem in mojo prihodnostjo.

Hvala vam za vaš odgovor.

Marjetka


Izcedki pri mladih, spolno aktivnih ženskah niso nič nenavadnega. Lahko so odraz večje spolne aktivnosti, včasih pa tudi znak različnih okužb. S temi sta se z vašo ginekologinjo očitno v preteklosti že precej ukvarjali.

Po 2 letih ponavljajočih PAP II in PAP C bi bil že skrajni čas, da se premakneta z mrtve točke in nekaj ukreneta. Dobro je sicer, da je HPV test (to je test na visokorizične seve HPV virusa) negativen, ni pa to dovolj. V kolposkopskem centru bi bila potrebna čimprejšnja nadaljnja diagnostika (tja te lahko napoti z napotnico) in eventuelna terapija, da ne izgubljata
dragocenega časa. Zaradi nenormalnih PAP-ov ne moreš še 5 let odlagati željene nosečnosti.

Vida Dimnik

 

Zadnja sprememba: torek, 30 november 1999
(0 glasov)

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

Glasuj!
Članek je bil prebran 5951-krat.Napovednik dogodkov

No events


Spletna stran uporablja piškotke. Stopnjo zasebnosti lahko po želji spremenite. - podrobnosti