Andreja Jereb | petek, 25 avgust 2006

Majin sin se je vpisal na srednjo farmacevtsko šolo, vendar se zdaj slišijo namigi, da v tem poklicu ni prihodnosti, da so delovna mesta zasedena daleč vnaprej … Je smiselno kljub temu vztrajati pri odločitvi za to šolo ali bi bilo morda bolje poiskati drugo možnost?

Moj sin se je vpisal na srednjo farmacevtsko šolo v Rušah. Sedaj je sprejet. Oba sva bila vesela, sedaj pa sem izvedela, da za farmacevtske tehnike v SV Slovenije ni prihodnosti, da so lekarne »izpopolnjene« za naslednjih 35 let, tako mi je bilo rečeno. To sem izvedela sedaj v avgustu. Ima pomen iti na drugo šolo in ne zapraviti štirih let za poklic, ki ga mogoče nikoli ne bi mogel opravljati? Ni hujšega, kot se učiti za nekaj, vlagati svoj trud in na koncu videti, da je bila šola zaman, da so potrebe druge in te vsi odslovijo.

Prosim, svetujte, ali se naj prepiše na kakšno drugo šolo, ker mislim, da je v končni fazi najboljše, da imaš službo. Za odgovore se lepo zahvaljujem.

Maja


Pozdravljeni, gospa Maja!

Skrbi vas dilema, ali pustiti sina na šoli, za katero ne veste, če mu bo prinesla zaposlitev. Zastavila vam bom kar nekaj vprašanj, na katera si sami s sinom odgovorite in se na podlagi njih odločite:

-         Zelo sumljiv se mi zdi analitik, ki si upa kar za nekaj desetletij vnaprej napovedati, ali bo nek poklic takrat še imel prosta delovna mesta ali ne. Ponavadi se delajo analize (vsako leto jih naredi gospodarska zbornica) za največ desetletje naprej, ne pa več, ker nihče ne more
predvideti kopice dejavnikov, ki se z leti spreminjajo in se jih toliko vnaprej ne da napovedati. Zato bi sama ta podatek vzela z rezervo.

-         Ne vem, čemu Slovenci razmišljamo tako lokalno omejeno le na nekaj km od našega bivališča, ali bomo imeli službo ali ne. Prvič ne veste, kje bo čez nekaj let živel vaš sin. Verjetno bo spoznal dekle in si bosta nekje ustvarila lasten dom. Kako veste, da ostane na Štajerskem? Lahko se preseli na kateri koli konec Slovenije, kjer bodo potrebe po delavcih v tem poklicu morda dosti večje? Drugič, četudi ostane na Štajerskem in dobi službo npr. v
Kranju, ne vidim razloga, čemu je ne bi sprejel in bil dnevno malo več na cesti. Tudi študenti prihajajo na študij v Ljubljano in druga univerzitetna mesta in cele Slovenije, ne le iz neposredne okolice fakultet, tudi v službe se nekateri ljudje vozijo in čisto drugega konca Slovenije. Skratka, to je drugi moj pomislek vaši dilemi.

-         Odločilno pri odločitvi za nek študij je sinov talent za le-tega in sinov interes zanj. Zame odločitev za nek poklic ni hec, ki si ga izbiraš precej pragmatično. Sama imam tri diplome (ekonomijo, pedagogiko in teologijo) in dve sta glede zaposlitve precej problematični, vendar sem se za študija odločila, ker me je vleklo. Študirala sem z veseljem, uspešno, imela najboljše rezultate in tudi sedaj mi ni problem unovčiti katero koli od teh treh diplom. Hočem reči, da nikoli ne predlagam za izbiro študija tistega, kjer je 'garantirana' služba – no, sama sem skeptik, če si upa kdor koli napovedati, katere kadre se bo 100% potrebovalo čez 4 leta, ko bo to aktualno za vašega sina. Če sin za nek študij ne bo zainteresiran, mu bo šel počasi, se mu uprl, ne bo uspešen, najverjetneje tudi kasneje v službi
ne bo pokazal velikega zanimanja, prizadevnosti in nadpovprečnosti, ki jo delodajalci od delavcev zahtevajo, zato zna biti med prvimi kandidati za izgubo službe. Če pa delodajalec vidi s kakšno zagnanostjo, uspešnostjo in zavzetostjo nekdo dela, ima seveda več možnosti za stalno zaposlitev ali celo napredovanje. Prevlada naj torej sinov interes.

-         glede na to, da izgleda, da bodo začeli določena zdravila prodajati že v trgovinah in na ljudem bolj dostopnih mestih, bodo morali ti delodajalci avtomatično zaposliti farmacevtske tehnike, da bodo te posle vodili. To sicer ni visoko strokovno farmacevtsko področje, saj je
kombinacija kar nekaj drugih ved (poslovodenje, marketing, nabava, itd.), kar bo morda za sina še bolj zanimivo. Skratka, meni se zdi ta študij kar perspektiven, vendar je edini, ki naj ima zadnjo besedo pri tem, sin, saj gre za njegovo življenje. Ostali mu lahko le svetujemo, predložimo pomisleke za in proti, na koncu pa naj se odloči sam.

Na vašem mestu skratka v tej situaciji ne bi storila ničesar. Naj gre normalno v prvi letnik, vidi, koliko ga zanima študij in se skladno s tem odloči. Konec prvega letnika, če ga uspešno konča, se lahko prepiše na katero koli drugo šolo, vendar najverjetneje spet v prvi letnik. A to je še vedno le eno izgubljeno leto. Največ možnosti seveda odpirajo gimnazije, od koder moreš izbirati, tako poklicne, strokovne, kot višje in visokošolske ter univerzitetne programe šolanja. Odločitev (čigava?) za strokovno šolo že precej zožuje možnost večje izbire po koncu študija. Želim vam, da bi se sin prav odločil in bi v svojem poklicu mogel izkoristiti kar največ svojih talentov.

Andreja Jereb

 

Zadnja sprememba: petek, 25 avgust 2006
(2 glasov)

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

Glasuj!
Članek je bil prebran 8070-krat.Napovednik dogodkov

No events


Spletna stran uporablja piškotke. Stopnjo zasebnosti lahko po želji spremenite. - podrobnosti