Vida Dimnik | torek, 22 avgust 2006

Kljub ustrezni reakciji na nezaščiten spolni odnos se Mojca boji, da je noseča; išče pa tudi odgovor na vprašanje, zakaj smejo izvajati ginekološke preglede šele po 20. letu starosti.

Lep pozdrav! Zanima me, kateri so simptomi nosečnosti. Zakaj smejo po novem ginekologi delati preglede po 20 letu starosti in ne prej? Je možno, da če shujšaš 45 kg, potem nimaš redne menstruacije? Mene je strah, da sem noseča. Imela sem menstruacijo aprila, potem je nisem imela do junija in zdaj je spet nimam. Pa še en teden od tega je fantu padel kondom dol in sem šla drugi dan po tabletke in še zdaj nimam menstruacije. Po kolikih dneh dobiš menstruacijo, ko popiješ tabletke za preprečitev nosečnosti?

Hvala za odgovor.

Mojca


To, da začenjamo z ginekološkimi pregledi šele z dopolnjenim 20. letom starosti, ni iznajdba slovenskih ginekologov, pač pa bolj tistih, ki odločajo o zdravstveni politiki. Ginekologi ta določila delno upoštevamo, ob tem pa skrbimo, da pregled lahko opravijo vsa dekleta, ki imajo kake bolezenske znake ali so noseče že pred 20. letom starosti.

Po precejšnji izgubi teže si za dalj časa izgubila menstruacije. To bi še sprejela, ker že veš,da teža lahko vpliva na ciklus, vendar te je strah, ker si v tem obdobju imela tudi nezaščiten spolni odnos. Ukrepala si tako, da si se poslužila postkoitalne kontracepcije. Naj te pomirim, da je v primerih t.i. hipotalamične amenoreje praktično nemogoče izzvati menstruacijo s kontracepcijskimi tabletami ali s postkoitalno kontracepcijo. Tako tudi pri tebi ni prišlo do željene menstruacije, kar pa ne pomeni, da si noseča.

Zadeva je enostavna: opravi nosečnostni Clear Blue test (to je urinski test, kupiš ga v lekarni in je zelo zanesljiv). Če bo test negativen, nisi noseča, vendar se vseeno posvetuj še z izbranim ginekologom, če je pametno ostati le pri kondomih.

Vida Dimnik

 

Zadnja sprememba: torek, 30 november 1999
(0 glasov)

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

Glasuj!
Članek je bil prebran 6257-krat.Napovednik dogodkov

No events


Spletna stran uporablja piškotke. Stopnjo zasebnosti lahko po želji spremenite. - podrobnosti