p. Tomaž Mikuš | torek, 22 avgust 2006

V postnem času načeloma naj ne bi bilo cerkvenih porok. Se lahko v primeru, ko izbrani datum bodočima zakoncema veliko pomeni, naredi izjema?

S punco se imava namen drugo leto poročiti. Datum sva načeloma že izbrala, in sicer ne naključno, ampak ker nama ta datum nekaj pomeni; zdaj naju zanima, ali se je možno poročiti dne 31.3.2007 – glede na to, da je velika noč en teden kasneje?


V Sloveniji je bila v preteklosti in je deloma še danes močna tradicija, da v času posta, ko se spominjamo Kristusovega trpljenja in smrti, ni porok ali drugih veselih dogodkov. Razumem, da vama izbrani datum veliko pomeni, vendar se mi zdi dobro, da pri izbiri upoštevata tudi čutenje tistih, ki jih nameravata povabiti na poroko in čutenje krajevne cerkve, kjer se bosta poročila. In seveda župnika, ki vaju bo poročal. Danes smo duhovniki veseli vsakega para, ki se želi poročiti, pa četudi v postnem času. Se pa pričakuje, da se pri organizaciji poroke upošteva postni čas (naj ilustriram s primerjavo – kako bi organizirala poroko v času, ko bi bil nekdo od pomembnih oseb v vajinem življenju na smrt bolan, oziroma bi mu pretila smrtna nevarnost). Poroka v tem času naj bi bila v duhu skromnosti in solidarnosti s trpečim Kristusom. Sicer pa vama čestitam za vajin korak, da sta se sredi današnjega sveta pripravljena zavezati drug drugemu do konca življenja. Vajina želja je odsev ljubezni Boga, ki je z nami sklenil trajno zavezo in jo potrdil s svojo smrtjo na križu. Naj vama Kristusov zgled pomaga prebroditi vse težave in preizkušnje, ki vama jih bo prineslo življenje, da bosta zvesta drug drugemu tako, kot je bil Kristus zvest nam. 

p. Tomaž Mikuš

 

 

 

Zadnja sprememba: torek, 30 november 1999
(0 glasov)

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

Glasuj!
Članek je bil prebran 3648-krat.Napovednik dogodkov

No events


Spletna stran uporablja piškotke. Stopnjo zasebnosti lahko po želji spremenite. - podrobnosti