Vida Dimnik | nedelja, 13 avgust 2006

20-letnica je zaskrbljena, ker je imela v prvih letih redno menstruacijo, pri devetnajstih pa je le-ta naenkrat izginila. Ginekolog ji je predpisal tabletke, ki pa se ji ne zdijo prava rešitev. Naj zahteva dodatne preiskave?

Pozdravljeni!

Zasledila sem, da dekle pri petnajstih nima menstruacije. Jaz takrat nisem imela problemov, včasih se je zgodilo, da mi je zaostajala po teden dni in nič več. Stara sem dvajset let in problemi so se začeli pred kakšnim letom in pol. Menstruacija je kar izginila, nisem je imela kakih devet mesecev, obiskala sem ginekologa, nobenih preiskav ni naredil, dal mi je recept za kontracepcijske tabletke in to je bilo to. Ko je tabletk zmanjkalo in nisem šla po novi recept, se je menstruacija spet ustavila. Zdaj sem že 4 mesece brez. Naj grem spet h ginekologu, da mi napiše recept? Naj brez veze pijem kontracepcijske in uničujem z njimi telo, če nimam spolnih odnosov? Sem mogoče neplodna? Naj pri ginekologu zahtevam preiskave?

Za odgovore se vam v naprej zahvaljujem.

Megi


Draga Megi: Po 18. letu se pri tebi javlja menstrualna motnja – oligomenoreja. Ker to le ni samo enkraten dogodek, ampak se ponavlja, mislim, da bi res bilo priporočljivo opraviti ultrazvok in vsaj osnovne hormonske preiskave. Opravi jih lahko ginekolog ali endokrinolog. Šele po opravljenih preiskavah bo jasno, ali je bila dosedanja obravnava s kontracepcijskimi tabletami pravilna. Morda je bila, ali pa bi bila primernejša druga terapija, ker so vzroki za take motnje različni. Začni z ginekologinjo ta pogovor in prepričana sem, da bosta našli skupni jezik.

Vida Dimnik

 

Zadnja sprememba: torek, 30 november 1999
(0 glasov)

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

Glasuj!
Članek je bil prebran 2929-krat.Napovednik dogodkov

No events


Spletna stran uporablja piškotke. Stopnjo zasebnosti lahko po želji spremenite. - podrobnosti