p. Tomaž Mikuš | sobota, 12 avgust 2006

Botra se za krščenko vsaj navidez ne zanima že celi dve leti. Dekličino mamo tako ravnanje boli in skrbi; pater Tomaž svetuje, naj se reševanje tega problema začne pri pogovoru.

Pred štirimi leti sem rodila hčerko, ki smo jo kasneje tudi krstili. Zanima me, kaj naj storim, ker se njena botrica ne javi, niti ne pokliče že celi dve leti. Pri nas je bila samo dvakrat, do hčerinega drugega leta. Pred tem je bila pri nas kar pogosto, še posebej, ker je imela osebno krizo in se je pri nas doma lahko sprostila. Na kliče se ne javlja, njena mama mi je rekla, da se ravno selijo. Ali je možno, da se ji odpovemo kot botrici? Raje imam, da je hči brez botre oziroma si poiščemo drugo, kot da je taka, kot jo ima.

M.

 

Ko je otrok krščen, boter prisostvuje obredu in izpove vero v otrokovem imenu. To je zelo star antični običaj v katoliški cerkvi. Dolžnost botrov je poučiti otroka v stvareh, ki se tičejo vere in morale. Od osebe, ki sprejme odgovornost botrstva, se tako pričakuje, da bo to tudi odgovorno izpolnjevala. V kolikor nekdo ne izpolnjuje svoje odgovornosti, ste ga dolžni o tem opomniti. Ne morete pa se botru/i odpovedati ali ga zamenjati. Morda v tem trenutku botra vaše hčerke ne zmore nositi te odgovornosti, vendar tega ne boste vedeli, če se o tem z njo ne pogovorite. Lahko tudi svojo odgovornost razume drugače kot vi, saj ni točno napisanih dolžnosti, ki bi jih boter/ra moral/a izvrševati. Nujen je odkrit pogovor, v katerem
boste lahko izrazili svoja pričakovanja do botre in pa tudi prisluhnili botri, brez obtoževanja in kritiziranja. Morda v tem trenutku potrebuje vašo pomoč, da bo lahko živela odgovornost botrstva. Predvsem pa se morata dogovoriti, kaj kot botra lahko stori pri verski in moralni vzgoji vašega otroka.

p. Tomaž

 

Zadnja sprememba: torek, 30 november 1999
(0 glasov)

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

Glasuj!
Članek je bil prebran 3084-krat.Napovednik dogodkov

No events


Spletna stran uporablja piškotke. Stopnjo zasebnosti lahko po želji spremenite. - podrobnosti