Andreja Jereb | petek, 11 avgust 2006

Nena v svoji zaljubljenosti išče odgovor na vprašanje, zakaj jo fant, ki ji je všeč, zavrača, in noče hoditi z njo. Saj ljubezen naj ne bi poznala meja in niti ne razlike v letih, njej pa se zdi, da je ravno starostna razlika ovira, da njena ljubezen ne more zaživeti. Pa je res tako?

Pozdravljeni!

Stara sem 16 let in imela sem že kar nekaj fantov (nikoli pa še spolnih odnosov). Všeč mi je fant, ki je star 21 let. Pravi, da sem mu všeč, vendar sem premlada za njega. Ali je to zato, ker bi rad imel z dekletom spolne odnose in se mu zato zdim premlada? O njem sanjarim dan in noč, ampak me pri srcu zelo zaboli, ko pomislim na njegove besede, da sem za njega premlada. Sama vem, da sem še mlada in da imam pred sabo še vse življenje in še veliko fantov, ampak čeprav imam le 16 let, še ne pomeni, da sem otrok. Ta fant mi je zelo všeč, in zelo je dobrega srca. Če po pravici povem, nisem še srečala lepšega in bolj dobrega fanta od tega. Zakaj noče biti z mano, če sem mu všeč????? Saj pravijo, da ljubezen ne pozna meja (niti razlike v letih). Prosim, pomagajte mi!!! Kaj naj naredim, da ga osvojim?????? Za vaš odgovor se vam že vnaprej zahvaljujem.

L.p.,
Nena


Pozdravljena, Nena!

Verjamem ti, da si trenutno zelo nesrečna, ker si zaljubljena v fanta, ki te zavrača zaradi tvoje mladosti. Pa vendar sama zelo dobro razmišljaš in marsikaj razumeš, zato ti želim pri razumevanju le malce pomagati.

Glej, zaljubljenost je izredno močno čustvo, ki si želi, da bi ti kar največ časa preživela s fantom, ki ti je všeč. Je izredno agresivno čustvo, ki si želi tega fanta samo zase, ne glede na karkoli drugega. Zaljubljen človek ne vidi svobode in meja drugega človeka. In to je hudo narobe.

Ljubezen je v nasprotju z zaljubljenostjo čustvo, ki upošteva in spoštuje svobodo druge, ljubljene osebe. Če si ta oseba ne želi nadaljevati razmerja, druga oseba to spoštuje in vanjo ne sili.

To, da ljubezen ne pozna meja, si seveda tokrat obrnila v svoj prid, kar te popolnoma razumem, saj se čuti, da si prizadevaš na vse načine osvojiti srce tega fanta. Vendar morata biti oba za to, ne le eden. Ljubezen je obojestranski odnos in sama tega odnosa, če z njegove strani ni zanimanja in prave motivacije, ne moreš na noben način izsiliti.

Fant je v vajinem odnosu prav toliko svoboden kot ti. Če si želiš ti biti z njim, on pa ne s teboj, se boš ti morala s tem sprijazniti in prav nobenega recepta ni, ki bi ti pomagal osvojiti fantovo srce, če si on tega ne želi. S tem se boš morala sprijazniti, ne glede na to, koliko ti je fant všeč. Za razmerje sta vedno potrebna dva, ki se z medsebojnim druženjem strinjata. Če se eden ne strinja, razmerje propade. In prav je tako. Zamisli si, kako sama ne bi mogla razumeti fanta, ki bi si na vse pretege prizadeval biti s teboj, sama pa bi ga zavračala. No, enako sedaj doživlja ta tvoj fant. Če se je odločil, da s teboj ne bo hodil, ne glede na razlog, ga moraš imeti toliko rada, da mu pustiš tudi oditi. Vem, da je to težko narediti, morda še težje razumeti, vendar je edina možnost, ki omogoča njemu svobodo, tebi pa en izziv bližje k razumevanju zrelih medčloveških odnosov.

Ne jezi se, da te ima fant za otroka, ker ni res. Želi si samo dekle, ki je njegovim letom bližje. Logično, da z leti zorimo in v njegovih letih so dekleta bolj zrela kot ti v svojih. S tem se gotovo strinjaš. Morda si on že išče dekle, s katero želi kasneje za vedno živeti, zato se s teboj ne vidi. Tako kot ti sama pišeš, da veš, da boš imela še veliko fantov. Vidiš, on morda ne namerava več imeti veliko deklet, ampak išče samo eno, tisto, ta pravo zase. In dobro se zaveda, da so pri tvojih letih zveze bolj kratkotrajne, polne močne zaljubljenosti, ki traja nekaj tednov, mesecev, potem pa čustvo naenkrat ponikne, kot komet.

Ne vem, samo ugibam lahko (in ti prav tako), zakaj se je fant odločil tako. V vsakem primeru pa njegovo odločitev upoštevaj.

Kaj se lahko iz vajinega prijateljstva naučiš? To, kar si tudi že sama napisala – veš, kakšni fantje so ti všeč (zunanjost ni toliko pomembna). Kakšen značaj, vrednote, razmišljanja želiš, da ima? To ti dobro zapomni za tista leta, ko si boš izbirala življenjskega partnerja in bo bistvenega pomena, da si najdeš zares pravega. Za to pa imaš še vsaj desetletje časa.

Želim ti vse lepo,

Andreja Jereb

 

Zadnja sprememba: torek, 30 november 1999
(0 glasov)

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

Glasuj!
Članek je bil prebran 3785-krat.Napovednik dogodkov

No events


Spletna stran uporablja piškotke. Stopnjo zasebnosti lahko po želji spremenite. - podrobnosti