Vida Dimnik | ponedeljek, 31 julij 2006

Kljub skoraj enoletnemu trudu, da bi zanosila, še nič ne kaže na porajanje novega življenja. Ker se razočaranjem pridružujejo nove in nove bolečine v predelih rodil, narašča strah pred neplodnostjo. Katere preiskave pridejo v takem primeru v poštev?

Pozdravljeni!

Stara sem 28. let. Z možem se že od lanskega septembra trudiva, da bi spočela otroka, a sva vedno znova razočarana.

Moje menstruacije so nekje na 28-30 dni. Prva dva dni so izredno boleče ter močne, potem se zadeva umiri. Hkrati prihajajo ven koščki (kot "jetrca"). V času ovulacije prihaja do bolečin na desni strani trebuha, kakšne 3-4 cm pod popkom. Te bolečine so vedno pogostejše ter trajajo vedno dlje. Najprej me zvije – kot da bi bil krč, sili me na bruhanje – potem le-to popusti, zadnjih par mesecev pa opažam, da ta bolečina ostaja. Ni sicer izrazita, vendar jo je stalno čutiti. Kaj bi lahko to bilo? Hkrati v dneh z ovulacijo prihaja do močnega belega toka (vsaj že šest mesecev), tako da same lepljive snovi, ki naj bi nakazovala ovulacijo, niti ne zaznam. Dva meseca nazaj sem bila pri ginekologinji in mi je dala Diflazon (zame in za moža) ter Vagisan svečke, katerih ta trenutek ne uporabljam več, ker me po njih srbi in peče.

Mi lahko svetujete, kaj naj storim? So bolečine v trebuhu povezane z jajčniki ali bi lahko bilo kaj drugega? Lahko zahtevam od svoje ginekologinje, da mi naredi ultrazvok (do sedaj so mi ga delali zgolj enkrat, pri 20. letih)? Kakšne preiskave bi morale biti še narejene za to, da bi vedela, da sem zdrava - sposobna zanositi? Mož je bil dva meseca nazaj na spermiogramu, ki je pokazal, da je z njim vse OK (prijavila sva se samoiniciativno).

Najlepša hvala za vaš odgovor in lep dan še naprej.

Urša


Draga Urša: Čeprav še ni minilo eno celo leto, odkar skušata zanositi, se v vaju že prebuja strah, da morda ni vse v redu. Z možem imata redne spolne odnose, menstrualni ciklus je reden in opravljeni spermiogram kaže dobro.

Nisi navedla, ali si ginekologinji že omenila svoje bojazni. To se mi zdi zelo pomembno. Ko ji boš povedala, da ne gre gladko z zanositvijo bo postala pozornejša tudi na opisano bolečino med menstruacijo, ki postaja vse močnejša in daljša. To bi lahko bil znak patologije jajčnikov ali maternice. Vsekakor bo ultrazvok prva preiskava s katero bo treba izključiti obolenje
rodil ali ugotavljati znake ovulacije. Verjamem, da bo to opravljeno že ob prvem naslednjem obisku dispanzerja za žene. Seveda pa pri ugotavljanju vzrokov neplodnosti zgolj ultrazvok ne bo dovolj. Če kljub normalnemu Uz izvidu v nekaj mesecih ne zanosiš, se bosta verjetno dogovorili še za dopolnilne diagnostične preiskave.

Želim vama, da se želja kmalu uresniči!

Vida Dimnik

 

 

Zadnja sprememba: torek, 30 november 1999
(0 glasov)

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

Glasuj!
Članek je bil prebran 7279-krat.Napovednik dogodkov

No events


Spletna stran uporablja piškotke. Stopnjo zasebnosti lahko po želji spremenite. - podrobnosti