Andreja Jereb | petek, 28 julij 2006

Depresija in alkoholizem – dve težki bolezni, sploh kadar bolnik zdravljenje zavrača ali zdravila zlorablja. Kaj lahko v takem primeru zanj storijo njegovi domači?

Moj brat je v depresiji, jemlje tablete za živce, zraven pa še alkohol. Doživel je živčni napad, padel je v nezavest, odpeljali so ga v psihiatrično bolnico. Zdravljenje za alkohol zavrača, češ da bo sam prenehal piti. Kako naj mu doma pomagamo, kaj narediti ob napadu?

Tina


Pozdravljena, Tina!

Zagotovo veste, da so antidepresivi in hkratno uživanje alkohola strogo prepovedani, kar je gotovo povedal tudi bratov zdravnik, ki mu je zdravilo predpisal, tako da bi se alkoholu zares moral čim prej popolnoma odreči.

Kako? Alkoholik vedno misli, da zmore sam prenehati, čeprav vedno znova dokazuje, da za tak podvig nima prave volje in energije. Tako sem tudi sama skeptična do tega, da mu bo samemu, sploh, če je sredi depresivne faze, uspel ta podvig. Dosti lažje bi mu bilo vsaj ob podporni skupini alkoholikov, kot so npr. zelo obiskovane in hvaljene skupine Anonimnih
alkoholikov. Menim, da bi bila to zanj najprimernejša oblika, saj ga ne bi spominjala na strogo zdravniško kontrolo, pač pa bi mu sotrpini v skupini dali vedeti, da so tudi sami v stiski, da se tudi sami borijo proti tej odvisnosti. Sploh se mi zdi ta oblika 'zdravljenja' zanj primerna, ker vsa srečanja temeljijo na medsebojnem pogovoru med udeleženci, pri čemer nihče ni prisiljen česar koli povedati. Gotovo bi mu zelo koristilo, če bi zmogel svojo stisko, načrte, želje in poskuse zaupati tem, ki jim tudi ne gre tako gladko, pa vendar večini uspe.

Sami doma pa mu veliko pomagati ne morete. Skrivanje alkohola se ne obnese, ker ima alkoholik vedno še kakšno skrivno omarico, ves čas pa tudi ne morete biti njegov angel varuh. Če se da, ga čim bolj, kolikor seveda zmore, vključujte v svoj dnevni ritem, čim več naj bo sodelovanja z njim, če sam želi, tudi pogovora. Ne pogovarjajte se z njim o alkoholu ali depresiji, ker bo to verjetno izzvalo ravno obratno reakcijo. Če se da, ga usmerite na skupino za samopomoč in ga konkretno enkrat pripeljite na srečanje, potem pa naj se sam odloči ali želi v njej ostati ali ne.

Kako reagirati ob konkretnem napadu, vam bo najlažje povedal njegov psihiater, ki ga tudi najbolje pozna, ve, kje sredi zdravljenja depresije je, koliko mu pri tem pomagajo tablete, verjetno imata še kakšno psihoterapijo, za katere rezultate tudi ne vem itd. Skratka, odgovora vam sama ne morem dati, zato se pozanimajte pri njegovem zdravniku. Prepričana sem,  da vam bo prav on lahko tudi najbolje svetoval, kako mu pomagati čim prej zaključiti depresivno stanje ter zaživeti bolj svobodno življenje.

Andreja Jereb

 

 

Zadnja sprememba: torek, 30 november 1999
(0 glasov)

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

Glasuj!
Članek je bil prebran 5887-krat.Napovednik dogodkov

No events


Spletna stran uporablja piškotke. Stopnjo zasebnosti lahko po želji spremenite. - podrobnosti