Goran Lesar | petek, 28 julij 2006

Katera izvršilna sredstva je možno predlagati za poplačilo preživnine in na kaj paziti pri tem postopku?

Pozdravljeni! Zanima me, katera izvršilna sredstva lahko predlagam za poplačilo preživnine. (Mami me je zastopala do maja, junija pa sem dopolnila 18 let.)

Anja

 

Kot sredstvo izvršbe za poplačilo preživnine je možno predlagati: prodajo premičnin, prodajo nepremičnin, prenos denarne terjatve, vnovčenje drugih premoženjskih pravic, prodajo družbeniškega deleža v podjetju in prenos sredstev, ki so pri organizacijah, pooblaščenih za plačilni promet. Od sredstev izvršbe (KAKO) je treba ločiti predmet izvršbe (KAJ). Predmet izvršbe je načeloma lahko vsaka dolžnikova stvar ali premoženjska pravica. Predlagati je treba tako sredstvo in tak predmet  ter v takšnem vrstnem redu, kot je najbolj verjetno, da bo izvršba uspešna. Običajno je to izvršba na plačo, ko sodišče naloži delodajalcu dolžnika, da mora plačevati določen znesek upniku.

Posamezni zneski preživnine zastarajo v treh letih, kar pomeni, da lahko zahtevaš izvršbo za zneske, ki niso starejši let.

Po polnoletnosti lahko sama opravljaš vsa pravdna dejanja; torej mama ni več tvoj zakonita zastopnica, ki bi morala v tvojem imenu tožiti na preživnino.

Goran Lesar

 

 

Zadnja sprememba: torek, 30 november 1999
(0 glasov)

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

Glasuj!
Članek je bil prebran 2685-krat.Napovednik dogodkov

No events


Spletna stran uporablja piškotke. Stopnjo zasebnosti lahko po želji spremenite. - podrobnosti