Andreja Jereb | ponedeljek, 17 julij 2006

Moževo nasilje, trpljenje žene in otroka. Finančna stiska, rastoči dolgovi, nerazumevanje in grožnje sorodnikov. Se da kako presekati ta začarani krog trpljenja?

Sestra je poročena in ima sina, starega 10 let. Mož je dobesedno kriminalec, bil je že v zaporu, ni ji pustil ločitve, grozil ji je s smrtjo. On nikjer ne dela, sestra pa je kuharica v vrtcu in ima majhno plačo. Problem je v tem, da so zelo zelo zadolženi in jim grozi izguba stanovanja. Nikjer ne dobi kredita, nikamor se ne more obrniti za pomoč. Obresti dolgov se nabirajo, vsedli so se ji na še ta majhen kanček plače. Ne more plačevati računov. Kmalu ne bo mogla več plačati šole sinčku.

In za vse to krivijo njo, on in njegovi starši. Vsi so ji obrnili hrbet. Mož ji grozi, da on bo že nekam pobegnil, ona se pa naj sama zafrkava s temi problemi. Lepo, a ne? Jaz ji finančno ne morem pomagati, imam majhno plačo, kredit in veliko najemnino. Starši imajo pa tudi minimalno pokojnino, poleg tega pa ne vedo za te težave, saj bi jih uničilo. Ne vem, kako ji naj pomagam. Pa še daljava naju ločuje. Včeraj sem se pogovarjala z njo in že misli na samomor in še kaj drugega. Prosim svetujte mi, kako ji naj pomagam, na koga se lahko obrne za pomoč. Za odvetnika ni denarja, ločiti se ne upa, ker jo bo dobesedno premlatil ali ubil, saj mu je ona edini vir dohodka še s tistim majhnim kančkom denarja, ki ji ostane od plače. Skrbi me za njeno življenje in življenje mojega nečaka.

Najbolj me obremenjuje to, ker ji sama ne morem pomagati prav nič, lahko ji samo prisluhnem, ampak to ne bo rešilo težav. Lepo vas prosim za nasvet, pomoč, ker jaz v tej situaciji ne vidim več izhoda.

Hvala za odgovor.

 Zoomka

 

Pozdravljena, Zoomka!

Prav hudo mi je bilo, ko sem prebrala tvoje pismo. Hvala za iskrenost in zaupanje ter tvojo skrb in pomoč nesrečni sestri. Glej, prvi, ki so po službeni dolžnosti dolžni reševati take primere so centri za socialno delo v občini, kjer ima sestra prijavljeno stalno prebivališče. Predlagam ti, da predlagaš sestri, da se napoti tja ter enemu od svetovalcev za družinsko
problematiko zaupa svoj nesrečen primer. V njenem primeru bodo najprej reševali najbolj akutne težave, to je preprečitev nasilja v družini, tako do matere kot do sina. Verjetno ji bodo predlagali, da gre za kakšno leto v materinski dom, kjer se lahko umiri, normalno obiskuje službo (ali pa jo zamenja, da je mož ne bo mogel najti), tam je tudi varna pred moževim
nasiljem. Skupaj s svetovalko, ki bo zanjo zadolžena, bosta napravili načrt za njeno bodočnost: verjetno se bosta odločili za zamenjavo službe, kje bo lahko dobila dodatna sredstva za dostojno preživetje, svetovali ji bodo, kako lahko po sodni poti zahteva prepoved približevanja moža sinu, gotovo ji bodo predlagali tudi formalno ločitev, kar je zanjo edina rešitev.

Skratka, tisto, kar lahko sama narediš, je, da ji vliješ upanje in zaupanje, da rešitev obstaja tudi zanjo, samo treba se je obrniti v pravo smer in najti ustrezno pomoč. Nakazala sem ti najbolj verjetno dolgoročno rešitev, saj vse ostale prepoznavam samo kot začasno gašenje požara, kar bi vodilo v samo nenehen začaran krog.

Stoj ji torej ob strani, pojdi skupaj z njo k socialni službi ter ji pomagaj, če moreš, čim hitreje se odseliti na skrivno lokacijo, kjer bosta oba lahko svobodno zaživela dostojno življenje. Upam, da sem ti vsaj malo pomagala začeti reševati to težko situacijo, če pa se vama zatakne ali zmanjka poguma in moči, pa se zopet oglasi in bomo poiskali ustrezno rešitev in pomoč,

Andreja Jereb

 

Zadnja sprememba: torek, 30 november 1999
(0 glasov)

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

Glasuj!
Članek je bil prebran 2729-krat.Napovednik dogodkov

No events


Spletna stran uporablja piškotke. Stopnjo zasebnosti lahko po želji spremenite. - podrobnosti