Andreja Jereb | ponedeljek, 10 julij 2006

»Čustveno me zanimajo punce, spolno pa fantje,« pravi 19-letnik, ki želi razrešiti negotovost v zvezi s svojo spolno usmerjenostjo. Psihologinja rešitve ne more stresti iz rokava, potrudila pa se je za nekaj namigov, ki bodo morda koristili.

Pozdravljena!

Sem 19-letnik, ki ima težave s svojo spolno usmerjenostjo. Že dolgo časa me zanimajo fantje, vendar se s tem nikakor ne morem sprijazniti. Zelo rad bi se tega odkrižal. Nisem imel še nobenih spolnih odnosov, prav tako ne s puncami, čeprav sem bil že nekajkrat zaljubljen v punco. Čustveno me zanimajo punce, spolno pa fantje. Ne vem, kaj naj storim. Kako se naj obnašam? Kako naj se odkrižam tega? Upam, da imate zame kakšen dober odgovor.

Hvala, Bingo


Pozdravljen, Bingo!

Prav rada bi ti iz rokava stresla nasvet, ki ga pričakuješ in bi te v hipu odrešil tvoje zadrege, a bojim se, da gre za precej kompleksno vedenje, ki zahteva več kot le preprost odgovor.

Gotovo si se že preko knjig, revij, interneta in drugih medijev seznanil, kaj pomeni usmerjenost k istemu spolu, od tega, da to ni naravno, pa do raznih domnev, da je to v genih ali pa le plod vpliva okolja in deloma tudi mode. Ja, zadnja desetletja res postaja moderno marsikaj od tistega, kar niti slučajno ni v naravi človeka. In potem se trudijo ljudje vse prikazati kot dovoljeno, celo uzakoniti hočejo različne pravice itd. A temu ni in ne more biti tako. Pa ne bova razpravljala o tem, saj si lahko na podlagi različnih virov sam ustvariš svoje mnenje.

Praviš, da te tvoja spolna usmerjenost k fantom moti in bi se je rad odkrižal. Za začetek zahajaj v mešano družbo in spremljaj svoje občutke do deklet in fantov. Če si želiš čim bolj pritegniti svojo pozornost k dekletom, si daj večkrat priliko, da se to zgodi. Pogovarjaj se z njimi, pojdite skupaj na kakšen skupen šport, hobi in podobno aktivnost, skušaj v  sebi začutiti, kaj se dogaja, ko si z dekleti. Kako se počutiš? Glede na to, da si sam napisal, da si že bil zaljubljen, pomeni, da dekleta znajo še kako pritegniti tvoja čustva, ki vključujejo tudi spolnost. Saj le ta ni goli spolni odnos, temveč vse, povezano z odnosom z nasprotnim spolom, od spogledovanja, zaljubljenosti, objema, poljuba, naprej. Torej lahko sebi dokažeš, da si v preteklosti tudi do deklet že začutil pozitivna čustva, ki so ti godila.

Na tebi je torej, da si omogočaš čim večkrat takšna čustva do deklet občutiti in to je korak, ki vodi naprej v približevanje med dvema. Ne priporočam pa ti ne vem kako v sebi razglabljati, kaj bi bilo, če bi bil raje s fanti, se sramovati svojih občutkov ali se hote zapletati v tesnejše
osebne stike v fantovski družbi.

Če si se za svojo življenjsko usmeritev odločil, ti torej preostane le, da jo začneš tudi uresničevati. Pogumno naprej in dosti potrpežljivosti in vztrajnosti ti želim,

Andreja Jereb

 

Zadnja sprememba: torek, 30 november 1999
(0 glasov)

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

Glasuj!
Članek je bil prebran 2651-krat.Napovednik dogodkov

No events


Spletna stran uporablja piškotke. Stopnjo zasebnosti lahko po želji spremenite. - podrobnosti