Goran Lesar | torek, 27 junij 2006

Kolikšen je najvišji možni zaslužek z delom prek ŠS, ki ga še ni potrebno omenjati pri napovedi dohodnine?

Zanima me, koliko smem prek študenta letno zaslužiti, da to ne bo vplivalo na otroške dodatke v naši družini, in da tega ne bo "potrebno" omenjati pri napovedi dohodnine.
Torej, koliko smeš zaslužit, da se ti še ne bo potem kje drugje odbijalo, da ne boš zato kje drugje na slabšem?

 

Na zastavljeni vprašanji ni mogoče odgovoriti s konkretno številko ali zneskom, ampak je možno podati zgolj splošen in načelen odgovor. Natančen odgovor bi bil možen samo ob upoštevanju vrste konkretnih podatkov, ki jih po eni strani v vprašanju nisi navedla (npr. število otrok v družini; s kom živiš v skupnem gospodinjstvu), po drugi strani pa vseh podatkov niti ni mogoče vedeti, ker so odvisni od dogajanja v prihodnosti.

Najprej glede dohodnine. Osebi, ki ima status dijaka ali študenta in dela preko študentskega servisa ter sama vloži napoved za dohodnino (da je torej ne prijavi kot vzdrževanega družinskega člana eden od njenih staršev), se poleg splošne olajšave v višini 604.330 SIT prizna še posebna olajšava v višini največ 1.225.200 SIT, pod pogojem, da vsi njeni dohodki v koledarskem letu skupaj (torej tudi tisti, ki niso bili pridobljeni z delom preko servisa) ne presegajo 1.600.000. SIT. Če tvoji dohodki v koledarskem letu torej ne bodo višji od 1.600.000 SIT, ti bo pripadla splošna olajšava (604.330 SIT), posebna olajšava (1.225.200 SIT). Če bodo tvoji prihodki v koledarskem letu presegali znesek  1.600.000 SIT, ne boš upravičena do posebne olajšave. Če te bo kot vzdrževanega družinskega člana uveljavljal kateri od tvojih staršev, pa ne boš upravičena do splošne olajšave. V vsakem primeru lahko uveljavljal še olajšavo za določene namene (npr. nakup knjig…) v višini 2% od tvoje davčne osnove. Od skupnega zneska zaslužka od študentskega dela se ti priznajo še normirani stroški v višini 10%.

Glede otroškega dodatka. Ta je odvisen od vsote vseh dohodkov vseh družinskih članov, od števila otrok in njihovega statusa – otroci, ki se še obvezno šolajo; od tega, kakšna je bila v letu pred vložitvijo zahteve povprečna plača v Sloveniji. Na upravičenost do otroškega dodatka in na višino otroškega dodatka tako načeloma vpliva vsak zaslužek vseh družinskih članov (plače, pokojnine, zaslužki preko servisa, dividende,…). Do minimalnega otroškega dodatka boste upravičeni, če bo dohodek na družinskega člana nižji od povprečne plače v Sloveniji v preteklem letu. V letu 2005 je npr. povprečna mesečna neto plača znašala 176.311 SIT.

Veliko številk in veliko računanja torej. V bistvu bo vsak dodatni zaslužek znižal višino otroškega dodatka, pri dohodnini pa ne bo problema, če vsota tvojih zasluženih dohodkov ne bo presegla 1.600.000.


Goran Lesar

 

 

 

 

 

Zadnja sprememba: torek, 30 november 1999
(0 glasov)

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

Glasuj!
Članek je bil prebran 3665-krat.Napovednik dogodkov

No events


Spletna stran uporablja piškotke. Stopnjo zasebnosti lahko po želji spremenite. - podrobnosti