Andreja Jereb | ponedeljek, 26 junij 2006

Tokrat se je oglasila 17-letnica, ki jo bega odnos s fanti. Kdaj bo prišel pravi? Zakaj je v njej toliko strahu pred resnim odnoso

Čaw! Stara sem 17 let in sem imela že kar nekaj fantov, tudi dva resna. Nazadnje sem s fantom prekinila februarja in od takrat še nobenega nimam. Včasih spoznam kakšne na klepetalnicah, vendar večinoma vsi mislijo na sex. Je mogoče res, da iskanje po klepetalnicah ni v redu? Je res, da fant pride ko najmanj pričakuješ? Zanima pa me tudi, ko sem imela fanta in me je povabil ven, me je bilo neznansko strah. Zakaj ta neizmerni strah??

 

Pozdravljena!

Hvala ti za tvoje vprašanje. Verjemi, da je kar večino deklet pred resno hojo s fantom strah, saj je ta odnos nekaj bistveno drugega kot flirtanje in zgolj občasno preživljanje prostega časa z nekom, dokler ti ustreza, potem pa ga zopet vidiš, če ga želiš in kadar želiš.
Spet se mi zdi, da si dekle, ki se počuti kar nekako nenormalno, če nima fanta. Čemu tako prepričanje, ne vem. Osebno mislim, da je dosti bolje imeti fanta takrat, ko si nanj pripravljena. In ti očitno še nisi, zato bi na tvojem mestu malo počakala, si vzela več časa zase in se šele potem, ko pri sebi marsikatero stvar razčistiš, ter si predvsem sama odgovoriš na vprašanja, ki jih postavljaš meni, saj se sama daleč najbolje poznaš, sama pa moram sklepati glede na tvoje vrstnike ali pa ugibati, kar je sila nehvaležno delo.
Predlagam ti, da si vzameš malo časa zase, morda kakšen zvezek, kamor si boš kakšno svojo ugotovitev lahko zapisala ter veliko miru, da boš lahko nekatere stvari temeljito razmislila. Najprej si naredi prioriteto za naslednji npr. dve leti. Kaj je na prvem mestu? Čim bolj uspešno dokončanje šole, morda se ukvarjaš s kakšnim hobijem, ki bi se mu želela še čim več posvetiti, dokler si sama? Ali pa ti je prvenstveno, da dobiš fanta in se ti bo zdelo, da si s tem enakovredna svojim vrstnicam. Praviš, da si želiš že imeti resnega fanta, kar pomeni biti pripravljen tudi na to, da začneš razmišljati o samostojnosti. Koliko si na to pripravljena?
Imeti resnega fanta pomeni, da vajino druženje prerašča hojo v kino in na zabave, kazanje samo najlepšega videza drug drugemu ter pogovarjanja o povsem neosebnih temah. Hoja v dvoje pomeni, da začenjata vajina druženja oblikovati z namenom globljega spoznavanja drug drugega, kazanja svojega resničnega obraza. Zato si že sama prej odgovori na vprašanja: Kdo si? Kako bi se nekemu fantu predstavila? Kako bi opisala svoj značaj? Kako svoje vrednote? Kaj lahko našteješ kot tvoje prednosti, tisto, s čemer se lahko pohvališ in ponosna na sebi, da si taka? Kaj se ti zdijo tvoje pomanjkljivosti? Ali jih nameravaš odpraviti, kako? Kakšnega fanta pravzaprav iščeš? Kakšen naj bo glede na izobrazbo, izgled, prepričanja, vrednote, značaj? Česa pri bodočem partnerju v nobenem primeru ne bi sprejela?
Vidiš, da je v resnici pred teboj še kar dosti dela, da si prideš na jasno glede vseh teh vprašanj. Nič ne izgubljaš, če si jemlješ potreben čas zase in za iskanje pravih odgovorov na ta vprašanja ter malo počakaš z 'letanjem' za fanti. Če namreč za nek odnos nisi dozorel, mora propasti, kar je tudi normalno. V tem času boš zagotovo analizirala tudi svoje pretekle izkušnje s fanti, si napisala, kaj si se v vseh odnosih pozitivnega naučila o sebi, o fantih in kje si delala napake. To ti bo dragoceno spoznanje za uspešen sledeči odnos. Gotovo boš v tem času našla tudi odgovor na vprašanje vzroka tvojega strahu. Sama lahko samo ugibam: te je strah tesnejšega odnosa, večje resnosti, ob srečanjih, odgovornosti, ki jo imaš do fanta s katerim resno hodiš itd. Te je strah, da si sama slaba, grda, se zate fant ne bo odločil, da boš uničila zvezo? Te je strah zavrnitve? Se ti ne zdi, da je bolje za neko zvezo, da propade, če se eden partner ne vidi v odnosu z drugim? Ni bolje prej kot kasneje, ko si na nekoga že čustveno zelo navezan? Tudi sklepam, da nisi prav zelo samozavestno dekle, sicer bi imela o sebi dobro mnenje in bi bilo strahu dosti manj. Torej si vzemi čas in naredi nekaj več za zvišanje svoje samozavesti, saj ti bo to zelo dobra popotnica za katerikoli resen odnos.
Seveda je dosti fantov, ki v tvojih letih razmišljajo samo na flirtanje, preizkušanje in spoznavanja različnih deklet, pa na zgolj preživljanja prostega časa ali celo samo na egoistično zadovoljitev lastnih potreb. Logično, da boš morala med kupom fantom izbirati in preprosto ne odgovarjati tistim, ki tvojim željam ne ustrezajo. Tudi ne vidim nič slabega glede internetnih linij za zmenke, če jih seveda uporabljaš sebi v pomoč. Tudi sama sem si tako našla svojega prvega fanta pri 31. letih (prej ga sploh nisem iskala, ker sem želela najprej dokončati šolanje, se zaposliti, se osamosvojiti, se čim bolje pripraviti na prihod še nekoga, čim bolj še uživati v samoti in šele, ko sem začutila željo po fantu, sem ga začela iskati) našla preko internetna. Seveda, ko sem dala svoj opis, se jih je javilo več kot 100 in potem sem vsem postavila kar nekaj vprašanj: Kako bi se opisali? Po značaju, vrednotah, prepričanjih, svojih dobrih/slabih lastnostih, kakšno izobrazbo imajo, kje so zaposleni, kje živijo, kakšne hobije in prijatelje imajo, kako si predstavljajo/načrtujejo svoje življenje, kaj jim pomeni družina, kakšne poklicne ambicije imajo, kakšno dekle iščejo glede na poglede na življenje, vrednote, prepričanja, odnos do družine itd. S tako resnimi vprašanji sem avtomatično pregnala veliko večino, ki si je želela samo flirt, morda iskala posteljne užitne ali avanturo. Odgovorilo mi jih je približno 10, s katerimi smo se dogovorili, da se srečamo in o teh vprašanjih še bolje pogovorimo in spoznamo. Ob srečanjih sem jih kaj hitro spoznala in tako so odpadli vsi razen enega, s katerim sva se začela pogosteje srečevati, se pogovarjati o takih vprašanjih, resno hoditi, pol leta kasneje sva bila že zaročena, isto jesen pa že poročena in sedaj sva srečna drug z drugim in svojo družino.

Hotela sem ti povedati svojo zgodbo, da vidiš, da je bolje počakati, da si za nek odnos zrel in nanj pripravljen, kot da si nesrečna zaradi neuspešnih zvez. Hotela sem ti pojasniti, da vsi fanti nimajo takih namenov kot ti in da si sama tista, ki moraš znati na primeren način izbrati pravega. In seveda, da so tudi internetne klepetalnice čisto dober način za iskanje fanta, če jih pravilno uporabiš v svojo korist.

Ne, sama ti ne bi potrdila, da pride fant, ko najmanj pričakuješ, ampak pride pravi, ko si nanj tudi pripravljen – zatorej si vzemi potreben čas za ta korak in svojo pripravo.

Upam, da sem ti s tem odgovorila na tvoja vprašanja, sicer se pa še oglasi, Andreja Jereb

 

 

Zadnja sprememba: torek, 30 november 1999
(2 glasov)

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

Glasuj!
Članek je bil prebran 6604-krat.Napovednik dogodkov

No events


Spletna stran uporablja piškotke. Stopnjo zasebnosti lahko po želji spremenite. - podrobnosti