Andreja Jereb | nedelja, 18 junij 2006

25-letniku življenje še vedno kroji volja staršev. Kako se postaviti zase, povedati za svoje želje, si izboriti svobodo?

Pozdravljeni!

Imam problem, za katerega ne vem, kako ga naj rešim. Star sem 25 let in študiram, res da proti koncu a mi zadnje čase noben izpit ne gre od rok in ne od ust. Več se učim slabše je. Menim, da je to povezano s pritiskom mojih staršev. Živim pri starših, ker nimam svojega prihodka, da bi se lahko odselil, pa četudi bi imel prihodek, ne vem kako bi rekel mami, da bi šel na svoje živet.

Imam tudi punco, s katero sva že 2 leti skupaj, vendar če bi štela koliko sva dejansko skupaj, bi prišlo na eno leto. To pa zato, ker imam takšno mamo, ki me zadržuje doma in vedno ko hočem pri punci prespat, mora obstajat zelo dober razlog.

Zdaj se bliža poletje in vsako leto sem šel s starši na morje. Kako naj staršema dopovem in sploh povem, da si jaz ne želim it z njima na morje? 25 let sem star in bi moral it z njima na morje, ker če ne niti onadva ne gresta.

Kako naj jima povem?

Hvala Vam za pomoč.

Lep pozdrav.

Snickers

 

Pozdravljen, Snickers!

Ja, problem, ki ga imaš, je velik, če se ti zdi, da iz svojega gnezda na noben način ne moreš pobegniti. Verjetno se sam zavedaš, da je to edina mogoča rešitev tako za tvojo normalno osebnostno rast, kot za dokončanje študija in nadaljevanje odnosa z dekletom. Vem, rekel boš, da to ni mogoče, ker nimaš sredstev, a iz izkušenj mnogih tvojih vrstnikov, ki so šli po tej
poti, ti povem, da če imaš resnično voljo in vsa svoja prizadevanja usmeriš v ta cilj, se začne vse obračati tebi v prid. Odpre se ti možnost popoldanskega, večernega ali vikend zaslužka, spoznaš človeka, kjer se da dosti ugodno najeti sobico, v kateri boš 'sam svoj gospod', naenkrat najdeš tudi energijo za študij itd. Skratka, najprej se sam odloči ali želiš ta navidez začaran krog pri tvojih starših že enkrat za vselej prekiniti ali ne.

Ko se to odločiš, začni iskati načine, da to uresničiš: začni resno študirati, če imaš še kakšen izpitni rok, sedaj med počitnicami boš imel dovolj možnosti za počitniško delo, pa tudi tvoje dekle, lahko si privoščita nekaj oddiha ob morju (morda v kampih, ki so cenejši in primerni za vajine potrebe ali pa v planinah…), ki ga izkoristita predvsem za pogovor o vama, kako se razvija vajin odnos, kakšne so vajine možnosti za skupno življenje, kakšen odnos bosta zavzela do vajinih staršev, kako boš ti čim prej končal študij in kako bosta oba prišla do rednega prihodka, ki vama bo omogočal skupno življenje. Skratka, naredita si načrt, kako naprej ter hkrati nakažita čim več možnosti za njegovo uresničevanje.

S tvojimi starši se sama sploh ne bi veliko pogovarjala, še najmanj pa bi jih pri tvojih letih za tako normalne stvari, kot je pijača, odhod v kino, pa srečanje z dekletom itd., iskala privoljenje. Sam se zavedaš, da si več kot dovolj star, da se o tem odločaš sam. Ne boj se groženj staršev, sam se odloči ali želiš biti še vedno lutka v rokah svojih staršev ali se želiš
osamosvojiti in samostojno zadihati ter začutiti v polnosti avanturo življenja. Ko se odločiš, bo vse lažje.

Upam, da sem ti odgovorila na tvoja vprašanja,

Andreja Jereb

 

Zadnja sprememba: torek, 30 november 1999
(0 glasov)

Komentarji 

 
#1 edilizia libera 2014-10-03 09:34 Hi there! I know this is kinda off topic however , I'd figured I'd ask.

Would you be interested in exchanging links or maybe guest authoring a
blog article or vice-versa? My website covers a lot of the same topics as yours and I think we could
greatly benefit from each other. If you are interested feel
free to send me an email. I look forward to hearing from you!
Awesome blog by the way!
Citat
 

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

Glasuj!
Članek je bil prebran 2750-krat.Napovednik dogodkov

No events


Spletna stran uporablja piškotke. Stopnjo zasebnosti lahko po želji spremenite. - podrobnosti