Goran Lesar | sobota, 17 junij 2006

Kateri zakoni urejajo področje prostovoljnega pripravništva? Je tak pripravnik upravičen do prostih dni?

 


Sem diplomiral in sedaj opravljam prostovoljno pripravništvo v zdravstveni dejavnosti. Kateri zakoni (poleg pravilnika o pripravništvu) še urejajo to področje prostovoljnega pripravništva? Ali sem upravičen do prostih dni?

Janez

 

Pozdravljen!

Prostovoljno (volontersko) pripravništvo se lahko opravlja, če je za to podana podlaga v posebnem zakonu. Glede na to, da delaš v zdravstvu predstavlja, v tvojem primeru to podlago  Zakon o zdravstveni dejavnosti. Vendar pa ta zakon določa le možnost opravljanja volonterskega pripravništva in način izvajanja pripravništva, ne določa pa posebnih pravic pripravnikov.

Volontersko pripravništvo ne predstavlja zaposlitve, zato takšen pripravnik ni upravičen do vrste pravic, ki jih sicer uživa oseba v delovnem razmerju. Volonterski pripravniki zato tudi niso v pravicah povsem izenačeni s pripravniki, ki imajo sklenjeno delovno razmerje. So pa v skladu z zakonom o delovnih razmerjih tudi volonterskim pripravnikom zaradi njihovega varstva zagotovljene nekatere pravice in teh pravic tudi s pogodbo ni mogoče izključiti. Tako se neposredno uporablja zakon o delovnih razmerjih za vprašanja trajanja in izvajanja pripravništva, omejenosti delovnega časa, odmorih in počitkih, odškodninski odgovornosti ter zagotavljanju varnosti in zdravja pri delu. Vse ostale pravice in obveznosti volonterskega pripravnika se uredijo s pogodbo o opravljanju pripravništva, in le pravice, določene s pogodbo je mogoče tudi uveljaviti oziroma jih v končni fazi izterjati.

V zvezi s konkretnim vprašanjem upravičenosti do prostih delovnih dni pa je tako. Vsekakor si upravičen do prostih dni, ki se zagotavljajo v okviru tedenskega počitka, kar znaša najmanj 24 neprekinjenih ur. Ta pravica ti gre ne glede na to, ali je določena s pogodbo. Če pa te zanimajo prosti dnevi v smislu dopusta, pa ta pravica volonterskim pripravnikom z zakonom ni zagotovljena, zato jo lahko uveljavljaš samo, če je posebej dogovorjena v tvoji pogodbi z delodajalcem. Seveda je mogoče k pogodbi kadarkoli skleniti dodatno določilo o dopustu, vendar se morata s tem strinjati obe stranki, torej tudi delodajalec. Ne glede na to pa ne bo odveč, če prosiš delodajalca za kakšen prost dan, saj ti ga lahko odobri, tudi če pogodba tega ne določa, če seveda oceni, da zaradi tega ne bo trpelo tvoje izobraževanje.

Goran Lesar

 

 

Zadnja sprememba: torek, 30 november 1999
(0 glasov)

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

Glasuj!
Članek je bil prebran 4173-krat.Napovednik dogodkov

No events


Spletna stran uporablja piškotke. Stopnjo zasebnosti lahko po želji spremenite. - podrobnosti