Goran Lesar | sobota, 17 junij 2006

Je inšpektor upravičeno kaznoval delodajalca, ki je v trafiki zaposlil dekle, ki je po poklicu šiviljski tehnik?

Preko študenta delam v trafiki, danes pa je prišel inšpektor in me vprašal, katero šolo imam. Jaz pa odgovorim, da sem po poklicu šiviljski tehnik, nakar mi reče, da moram imeti trgovsko ali ekonomsko srednjo, da lahko delam, tako da bo moj šef plačal kazen zaradi tega. Res mi ne gre v glavo, zakaj to, saj preko študenta študentje delamo, kjer hočemo, se pravi, da si po poklicu frizerka, pa delaš kot natakarica, si gradbeni tehnik, pa delaš v Mercatorju… Moram po zakonu res imeti trgovsko šolo, če hočem delati v trafiki?

Kristina


Pozdravljena Kristina!

V trgovini sme neposredno prodajati blago le oseba, ki izpolnjuje minimalne predpisane izobrazbene pogoje. To velja ne glede na to, kaj prodaja, in ne glede na to, na kakšni podlagi delo opravlja (v delovnem razmerju, prek študentskega servisa).

Prodajalec mora imeti uspešno končan najmanj triletni izobraževalni program »Trgovec«. Ne glede na to, pa lahko veljavno prodaja blago tudi oseba, ki ima zaključen kateri koli  višješolski ali visokošolski študij. Oseba, ki ima zaključen izobraževalni program V. stopnje, lahko prodaja blago pod pogojem, da ima opravljen tudi preizkus strokovne usposobljenosti za prodajalca, ki se opravlja pri Gospodarski zbornici Slovenije.

Glede na to je inšpektorjeva zahteva kar upravičena. Lastnik trgovine pa se kaznuje z globo najmanj 3,000.000 tolarjev, če prodajalec nima predpisane minimalne stopnje izobrazbe.

Goran Lesar

 

 

Zadnja sprememba: torek, 30 november 1999
(0 glasov)

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

Glasuj!
Članek je bil prebran 2982-krat.Napovednik dogodkov

No events


Spletna stran uporablja piškotke. Stopnjo zasebnosti lahko po želji spremenite. - podrobnosti