p. Tomaž Mikuš | sreda, 07 junij 2006

Kako priti pred Gospoda, ko te je sram greha, v katerega si padel? Dekle, ki se jezi nase zaradi prevelike količine popitega alkohola, se v iskanju notranjega miru obrača na duhovnika:

Mene je pošteno sram. Pred dnevi smo šle s prijateljicami na neko fešto in sem se napila. No, ves čas sem sedela in nisem imela ravno občutka, koliko sem spila. Na koncu, ko sem vstala, mi je bilo slabo, doma pa sem še bruhala. Zanima me kako grozno je to za eno katoliško deklico, ki aktivno sodeluje v svoji župniji? Kako lahko to sramoto popravim? Ali mi bo Gospod odpustil? Do sedaj se mi to še ni naredilo.
Hvala za vaš odgovor.


Spomni se na Petra, ki je Jezusa trikrat zatajil in On mu je to odpustil. V tvojem primeru ni vprašanje, ali ti bo Bog odpustil, ampak ali tudi ti lahko odpustiš sami sebi. Kadar pademo v neki slabosti, kot je v tvojem primeru pretirano pitje alkohola, smo pogosto v odnosu do sebe najprej zelo grobi in obsojajoči. Jezni smo nase in se obtožujemo, kako grozni smo, in to
tako zelo, da nam Bog zagotovo ne more odpustiti tega, kar smo storili. Ti si se trudila živeti krepostno življenje, sedaj pa se je zgodil ta padec in porušil tvoj ideal zgledne katoliške deklice. In Bogu hvala za to. Morda  boš šokirana ob teh besedah, vendar ta tvoj padec te Bogu lahko bolj približa kot ves tvoj trud, da ne bi nikoli v življenju spila kapljice alkohola. Ne obsojaj se zaradi tega, kar se je zgodilo, ampak se raje ozri na Božjo ljubezen. Bog te brezpogojno ljubi. Tvoja slabotnost, nemoč in celo greh ti odpirata pot k Bogu. S tem te seveda ne spodbujam h grehu, ampak k temu, da se v svoji stiski in nemoči obrneš na Gospoda. Molitev in spoved potem postaneta kraj, kjer doživiš božje odpuščanje in ljubezen. Tvoj padec pa vzemi tudi kot priložnost za učenje: sedaj si spoznala, kje so tvoje meje
pri pitju alkohola in kakšne so posledice, če jih prekoračiš. Bolj boš tudi lahko razumela druge mlade in ne boš v skušnjavi, da bi jih obsojala zaradi prekomernega pitja alkohola. Lahko boš tudi pričevala o svoji izkušnji in s tem drugim pomagala, da ne bodo delali istih napak, čeprav je običajno tako, da se večinoma učimo le na svojih lastnih. Predvsem pa te prosim, ne obsojaj se zaradi tega, kar se ti je zgodilo. Svetujem pa ti tudi, da si na strani  http://jezuiti.rkc.si/?q=node/view/807 prebereš, kaj o grehu pravi Anselm Grün v knjigi Pot puščave.

Bog s tabo,

p. Tomaž

 

 

Zadnja sprememba: torek, 30 november 1999
(0 glasov)

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

Glasuj!
Članek je bil prebran 3477-krat.Napovednik dogodkov

No events


Spletna stran uporablja piškotke. Stopnjo zasebnosti lahko po želji spremenite. - podrobnosti