Andreja Jereb | nedelja, 04 junij 2006

Zaljubljenost, ki traja že leta, ne prinese srečnega konca, kajti dekle očitno ni pripravljeno na zvezo. Je smiselno vztrajati in čakati?

Pred časom sem se zaljubil v dekle, ki pa me je zavrnilo, ker se boji (fizičnih) stikov z nasprotnim spolom. Res jo imam rad, zdi se mi, da jo razumem in lahko sprejmem tako, kot je, do nobene druge ne čutim tega, vendar pa nočem je siliti v nekaj, česar noče - če se ne vidi z mano, se pač ne - vendar ne vem, kaj storiti. Naj vztrajam pri "osvajanju" - si v resnici želi biti osvojena in ji pot v zvezo preprečujejo le njeni strahovi ali se res ne vidi z mano in bi jo bilo bolje pustiti pri miru? Če slednje, ne vem več, kako naj jo pozabim, zlepa se ne zaljubim - v vseh teh letih mi ni uspelo, pri drugih sem iskal njo.

Res ne vem, kaj storiti, kateri njeni izjavi verjeti - da me ne vidi kot svojega fanta ali da se samo boji poskusiti ... Meni ni problem čakati ali jo potrpežljivo osvajati, ko bi le vedel, če si ona tega res želi. Sicer si pa obupno želim imeti punco, sploh je še nisem imel, priložnosti je
krog mene več kot dovolj, vendar se mi ne zdi pošteno iti v zvezo s katero drugo samo napol zaljubljen.

Hvala za odgovor in lep pozdrav,

Peter


Pozdravljen, Peter!

1. V prvi vrsti se mora to dekle odločiti, ali si katerokoli zvezo, ki je več od prijateljstva, želi ali ne. Preden se ona sama to ne odloči, ne moreš nič reagirati.

2. V glavi mora narediti zelo jasno ločnico med starši in vrstniki. Pri tem ne gre za konkurente. Starši so poglavje zase in pri vajinih letih že zelo izgubljajo svojo vlogo, tudi na njihova mnenja se vajini vrstniki že skoraj ne ozirajo. Prav zato je toliko nesoglasij med vajinimi vrstniki, ker jim starši ne dovolijo vsega ali toliko, kot bi si želeli. Ali jim ni všeč njihova izbira fanta/dekleta ali jim je grozna izbira oblačil ali študija ali hobijev, ali se kregajo, ob katerih urah smejo priti iz nočnih zabav ali za kaj porabljajo denar itd. Seveda, kadar redno ne študirajo ali delajo, je pa itak samo še pika na I. Prav zato se začne toliko vajinih vrstnikov osamosvajati, gredo živet ali v študentske domove ali k zasebnikom, prijateljem, samo da se otresejo pretiranega vpliva staršev. In to je dostikrat edina rešitev, da se osamosvojijo tudi psihično ter začenjajo osebnostno zoreti. Skratka, sama mora dati svoje starše na pravo mesto, se odločiti, koliko jim bo še dovolila, da se vtikajo v njeno življenje in kje bo postavila jasno mejo, sicer bo šlo to na račun nje in njenega življenja. Seveda ji starši želijo samo najboljše, ampak vprašanje, če vedo, kaj je zanjo najbolje.

3. Kar se preteklosti tiče, se mora tudi naučiti, da tisto, česar ne more spremeniti, sprejme kot dejstvo, vendar ne dovoli, da ji uničuje življenje. Če karkoli, kar se je zgodilo v preteklosti še lahko spreminja ali na to vpliva v sedanjosti, naj se opogumi in to naredi. Tega, da je oče ni nikoli objel, pač ne more spremeniti, lahko samo sprejme. Ni pa vmesno, da jo je zaradi tega strah fizičnega stika s fanti, saj vi niste njen oče, ampak gre za popolnoma drugačen odnos. Očitno ona zares ni dala staršem pravega mesta in ne ve, da je oče eno, fantje pa drugo. In od očeta ne more pričakovati tega, kot od fantov in obratno.

4. Kakor si mi napisal, njej sami ni jasno, ali želi hoditi s fantom ali ne. Dokler se tega ne odloči, jo pusti pri miru. Končno, če te bo pogrešala, te zna najti, drži?

5. Tudi sam moraš narediti kar nekaj korakov. Praviš, da si se vanjo zaljubil, do drugih deklet pa nikoli nisi tako čutil, potem pa še, da nisi niti vztrajal ob prvih ovirah. Ja, sedaj moraš ti narediti jasno črto. Dokler ti to dekle ne da 'zelene luči', jo pusti pri miru in imej odprte oči tudi za druga dekleta, vendar tudi v odnos z njimi toliko vloži kot si v to, katera razmerja bodo lahko vso življenje zelo problematično in vprašanje, če je pravega razmerja sploh sposobna. Skratka, glede na to, da ta očitno trenutno ni na razpolago, ti predlagam, da začenjaš 'iskati' drugo dekle, če si zveze res želiš. A tudi v to razmerje vstopi praznih rok, pripravljen tvegati ter se potruditi za nek odnos, ter ne zahtevati prehitro resne zveze - morda pusti, da ti dekle da pobudo, razen če se to pretirano vleče.

6. Kako jo boš pozabil. Ja, vidiš, je problem, kadar nekomu podariš toliko svojih globokih in pristnih čustev, čeprav daleč preden je bilo to potrebno. Sedaj se ti zdi, da z njo odhaja del tebe, da ne moreš živeti brez nje. Ni res! Odhaja verjetno res nekaj strani v tvoji življenjski zgodbi, vendar prav velike tragedije zaradi tega ni. Morda pa si boš za prihodnjo zvezo zapomnil, da ni najprej pomembno, da si zaljubljen, da nekaj čutiš do dekleta, ampak ostani najprej nekaj časa rezerviran in ugotovita, ali se vidita dolgoročno skupaj ali ne, koliko imata skupnega, koliko je razlik, ki jih lahko premagata in koliko takih, ki preveč razdvajajo in vaju ločujejo. Če je prihodnost možna in se začneta za odnos oba truditi, zavzemati, ga graditi, potem se lahko prepustita tudi čustvom, se zaljubita, sicer pa tudi če takrat odnos prekineta, vama ne bo tako težko, ne bosta se počutila, da sta drug drugega oropala za čas, čustva, da te je drug zlorabil itd. Skratka, bolj varčuj s svojimi čustvi, ko greš v neko zvezo.

7. Za odnos s katerim koli dekletom boš zrel šele, ko jih boš videl take kot so in nehal v njih ves čas iskati to tvojo nesojeno ljubezen. A za to boš potreboval kar nekaj časa, in si ga tudi vzemi, sicer se bodo tudi prihodnje zveze slabo končale.

Upam, da sem ti kar najbolj konkretno odgovorila na tvoji dve vprašanji. Na tebi je seveda temeljit premislek, odločitev ter kar nekaj temeljitega dela na sebi, preden nadaljuješ svoje 'don Juanovske' podvige.

Andreja Jereb

 

 

Zadnja sprememba: torek, 30 november 1999
(0 glasov)

Komentarji 

 
#1 Katarina 2010-11-14 18:48 Živjo,
predvsem ti ne bi priporočala, da se spuščaš v neko drugo vezo le zato, da bi pozabil to dekle. Namreč taka zveza ne bo funkcionirala. Novo dekle si zasluži, da si z njo v zvezi zaradi nje same - torej, da ti je všeč, si rad z njo itd. Po drugi strani pa ti svetujem, da ne čakaš na to punco, ker se zna zgoditi, da boš čakal (pre)doolgo in tako zamudil priložnosti za druga čudovita dekleta, ki jih ne opaziš, saj ves čas po tihem upaš, da boš na koncu skupaj s tem dekletom.
Lep pozdrav,
Citat
 

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

Glasuj!
Članek je bil prebran 4072-krat.Napovednik dogodkov

No events


Spletna stran uporablja piškotke. Stopnjo zasebnosti lahko po želji spremenite. - podrobnosti