Andreja Jereb | nedelja, 04 junij 2006

14-letnica sprašuje, kako preboleti razdrto prijateljstvo.

Zanima me, kdaj človek po hudem "padcu" in razočaranju, ki se navezuje na izdajo "prijateljev", ponovno vidi lepo plat življenja? So potrebne le počitnice? Menjava družbe? Druge zadeve? ...

Paty


Pozdravljena Paty!

Na videz enostavno vprašanje, vendar kratkega odgovora ni. Predvsem zato, ker smo si ljudje zelo različni. Eni imajo zelo močan značaj, se čustveno globoko ne vežejo in zato ne potrebujejo dolgo časa, da prekinejo neko čustveno vez. Drugi ekstrem, ne more več brez nekdanje ljubezni živeti in se tudi ubijejo. In vmes je eno malo morje različnih reakcij.
Kakšna si sama po tej plati, veš najbolje sama. Si pa v letih, ko vas čustva zelo razvnemajo, silno veliko jih doživljate, vendar jih še ne znate ne kontrolirati, ne pravilno izražati. Prav zato se prehitro navežete na kakšno osebo in potem sledi nujno hudo zaupanje, ker prijateljstvo ali zveza dolgo ne traja. Ampak v vaših letih tudi ne gre za večna prijateljstva in večne ljubezni, ampak se samo učite biti prijatelj, zaupati, si deliti delček življenja, skupaj preživljati prosti čas itd. Če bi si to vsi tvoji vrstniki dopovedali, bi bilo veliko manj razočaranj, drži?

No, sedaj to sama veš in od sedaj naprej je na tebi odločitev, kako boš reagirala. Lahko se tem čustvom še kar prepuščaš, kriviš prijatelje, da se je razmerje prekinilo, da so te izdali (ali si samo ti tako doživela ali pa morda sploh niso imeli namena to narediti, pa so) ali pa rečeš: Ej, škoda, da se sekiram, škoda moje mladosti. Če so me res izdali, itak niso vredni mojega prijateljstva. Se obrneš stran, zapreš to stran v knjigi življenja ter greš nasmejana novim dogodivščinam naproti.

Skratka, na svoje vprašanje si boš morala odgovoriti sama. Glede na to, da se kar dobro poznaš, verjetno ne bo težko, drži? Prepričana sem, da ti bo kmalu uspela, če se boš za to trudila, če boš potrebovala še kakšno spodbudo ali nasvet, se pa še kaj oglasi, prav?

Andreja Jereb

 

 

Zadnja sprememba: torek, 30 november 1999
(1 glas)

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

Glasuj!
Članek je bil prebran 3679-krat.Napovednik dogodkov

No events


Spletna stran uporablja piškotke. Stopnjo zasebnosti lahko po želji spremenite. - podrobnosti