Andreja Jereb | sobota, 03 junij 2006

Tokrat je uporabnik svetovalnice sprejel izziv od odgovoril psihologinji z nekaterimi podrobnostmi, ki jih prvič ni podal. Njun pogovor se nadaljuje takole:

Andreja, odgovarjam na dve tvoji vprašanji na temo ŽELIM NAJTI DEKLE (http://www.mladi.net/index.php?option=com_content&task=view&id=271&Itemid=54).

Na kaj nisem pripravljen? V zvezi pričakujem, da se bom, čeprav sem moški, počutil pri dekletu varnega. To pomeni, da ko bom prizadet, žalosten, jezen ..., da bom lahko pri dekletu našel nek mir. Da bo moja duša našla nek varen pristan. To pa človek po mojem že po nekaj zmenkih začuti, kako se bo ujel s človekom v takšnih trenutkih. Takšen občutek (varnost) sem do sedaj doživel bolj redko. Zato nisem kar tako pripravljen na skupno hojo, pod katero poleg pogovora razumem tudi telesni dotik, razumevajoč pogled, poljub ... in ne tudi spolnosti v ožjem pomenu besede. To pride na vrsto šele dosti kasneje.

Do konfliktov je prišlo, ker sem se zaljubil v dekle, jo začel osvajati, potem pa sem se umaknil, ker mi odnos ni več ustrezal. To se mi je zgodilo pred leti enkrat ali dvakrat. Deležen sem bil očitkov, zakaj najprej dopustim, da se mi dekle približa, nato pa se umaknem. Kasneje sem bil na to bolj pozoren, tako da se nisem preveč zaletaval, a so mi v družbi vseeno
očitali to vedenje. Imam občutek, da v krščanski družbi povabilo na pijačo ali telefonski klic prehitro razumejo kot osvajanje. Zaščitiniško vedenje se pri meni kaže v tem, da hitro opazim, če je v družbi kdo zadržan in ga ogovorim, tako fante kot dekleta. Nekatera od teh deklet pa so verjetno moje vedenje razumela kot osvajanje. Ko sem hotel ostati na prijateljski ravni, sem nato slišal očitke, da zavajam dekleta.

Peter


Pozdravljen, Peter!

Hvala za tvoj odgovor. Vesela sem, da si toliko prizadevaš, imaš tako resen namen in si tako zrel pri iskanju svojega dekleta.

Normalno je, da potrebuješ nekaj časa, da neko novo osebo ob sebi začutiš, vidiš, kako reagira na tvoje besede, kako razume povedano, koliko se zanima zate ter koliko pušča odprto možnost nadaljevanja skupaj začete poti. Pri enem dekletu boš to začutil po 10 srečanjih, pri drugi že po nekaj. Če ti povem izkušnjo naju z možem, sva že pri prvem srečanju oba začutila, da se dosti ujemava, imava zelo veliko skupnih prepričanj, vrednot, načrtov za v prihodnje, čeprav sva se prvič videla. Je pa res, da sva bila že oba starejša od 30. let in sva bila kot osebi že precej oblikovana iz zrela.

Skratka, naredi si načrt, kje boš začel iskati dekle svojih sanj in s kakšnimi vprašanji boš že na prvem skupnem srečanju mogel hitro ločiti potencialno dekle od tiste, ki to ne bo. Sama sem kar direktno začela spraševati, kakšne so njegove vrednote, njegovi načrti za v prihodnje, kakšno dekle si želi, kaj pričakuje od zveze, kako bi opisal svoje prednosti/slabosti, s čim se v življenju ukvarja, kaj počne v prostem času itd. In tisti, ki niso bili resni, jih je seveda ob teh vprašanjih skoraj kap zadela, zelo malo jih je pravzaprav na polovico vprašanj odgovorilo, no moj sedanji mož pa me je z odgovori precej impresioniral in tako se je začelo najino znanstvo, ki je že po nekaj mesecih preraslo v skupno hojo, po pol leta sva se zaročila in tri mesece kasneje poročila. A tebi se toliko ne mudi, ker si le mlajši in imaš še nekaj let več časa za izbiro.

JA, problem je, če se čustveno na dekle prehitro navežeš, se zaljubiš in ko ugotoviš, da ti ne ustreza več, zvezo prekineš. To je tudi za dekle verjetno precej boleče, pa tudi zate, saj je z njo odšel del tvojih čustev. No, sama s tem nisem imela težav, ker sem do izbire pravega fanta ostajala do fantov zgolj na razumski ravni in se čustvom nisem prepuščala. Tako sem se zavarovala pred možno bolečino.

Skratka, premisli, kje bi začel iskati zate ustrezno, zrelo dekle, kako boš čim hitreje ugotovil, ali je vajina prihodnost možna ali ne, potem ti ostane nekaj srečanj, na katerih ostani čustveno bolj rezerviran in bodi raje čim boljši opazovalec in poslušalec. Po tvoji odločitvi pa se lahko sprostiš in resnično pokažeš tudi tvojo toplo, čustveno plat.

Če boš imel še kakšno vprašanje, se pa kar oglasi.

Vse dobro ti želim,

Andreja Jereb

 

 

 

Zadnja sprememba: torek, 30 november 1999
(1 glas)

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

Glasuj!
Članek je bil prebran 4821-krat.Napovednik dogodkov

No events


Spletna stran uporablja piškotke. Stopnjo zasebnosti lahko po želji spremenite. - podrobnosti