Vida Dimnik | petek, 02 junij 2006

Po 23. tednih se je nosečnost končala s porodom mrtvega otroka. Kako preboleti izgubo, kako se pripraviti na novo nosečnost, kdaj je varno zopet zanositi, kolikšne možnosti, da se drugič zgodi isto?

Pozdravljeni,

v 23. tednu sem rodila mrtev plod, naredili so mi abrazijo, a zaenkrat še niso ugotovili razloga, zakaj je plodu nehalo biti srce. Sprašujem vas, po kolikem času bi bilo varno spet zanositi in ali se taki primeri radi ponavljajo? Katere preiskave bi bilo dobro opraviti, predno ponovno zanosim?

Pa še eno vprašanje: koliko časa se ponavadi čaka obdukcijsko poročilo in ali ugotovijo spol otroka?

Najlepše se vam zahvaljujem za odgovor, ker bi si v tem mučnem času rada malo olajšala bolečino in čim prej spet zanosila.

Bambini


Res vas je moralo pretresti ob tem dogodku, ker ste si otroka zelo želeli in ste ga že čutili. Žal se to občasno dogodi in žal pogosto ostanemo brez odgovora, zakaj. Po mojih dolgoletnih izkušnjah se na obdukcijski izvid čaka precej dolgo, včasih nekaj mesecev, saj dajejo patologi prednost živim pred "mrtvimi". Vi pa bi, razumljivo, želeli odgovor čim hitreje, saj želite
znova zanositi.

Od izvida lahko pričakujete naslednje podatke: spol, dolžina, teža ploda, natančen opis organov in eventuelnih nakaznosti, opis placente (posteljice) in popkovine. Upam, da so naročili tudi genetsko preiskavo ploda, ki bi lahko marsikaj razjasnila (o tem niste nič napisali).

Izvid bo, ali pa ne bo v pomoč pri vnovičnem načrtovanju nosečnosti. Zato izkoristite čas, ko čakate na izvid, za to, da se izključijo še kakšni drugi razlogi za neuspelo nosečnost - namreč razlogi pri vas: npr. pregrada v maternici / slabost materničnega ustja in zato prezgodnje "odpiranje" / infekt materničnega vratu / obolenje ščitnice / sladkorna bolezen / visok krvni tlak ali drugo kronično obolenje, ki bi lahko vplivalo  na potek nosečnosti. Kakšen poklic opravljate? Morda  dolgotrajno stoječe delo ali delo v zelo nezdravem okolju?

Dobra novica je ta, da se taki dogodki le izjemoma ponovijo, zato so vaše možnosti, da naslednjič uspete, zares dobre. Pametno pa je počakati vsaj 6 mesecev in se z nekaj preiskavami psihično pa tudi fizično pripraviti na nov začetek. Pogum!

Vida Dimnik

 

Zadnja sprememba: torek, 30 november 1999
(0 glasov)

Komentarji 

 
#1 порно 2017-04-30 18:50 Hey there would you mind letting me know which webhost
you're working with? I've loaded your blog in 3 different web browsers
and I must say this blog loads a lot faster then most.
Can you suggest a good web hosting provider at a honest price?
Kudos, I appreciate it!
Citat
 

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

Glasuj!
Članek je bil prebran 7500-krat.Napovednik dogodkov

No events


Spletna stran uporablja piškotke. Stopnjo zasebnosti lahko po želji spremenite. - podrobnosti