Katarina R. | sreda, 19 november 2014

Z odločitvami se srečujemo vsak dan. Od jutra do večera. Nekatere odločitve sprejemamo z lahkoto in na hitro, npr. kaj bomo zjutraj oblekli, v katero trgovino bomo odšli po kruh, kam in s kom bomo šli na kavo … V življenju pa pridejo tudi trenutki, ko moramo sprejeti veliko pomembnejše odločitve, lahko bi jim rekli »življenjske« odločitve, npr. na katero fakulteto se bomo vpisali, kje se bomo zaposlili, s kom bomo preživeli preostanek našega življenja … Sprejemanje teh je težje, od nas zahteva, da jih dobro pretuhtamo, »prežvečimo«, se o njih pogovorimo, saj se zavedamo, da bomo na koncu mi tisti, ki bomo nosili posledice. Nemalokrat se celo zdi, da bi bilo lažje, če bi v takih trenutkih odločitev prepustili nekomu drugemu.

Kdo nam pomaga pri odločitvah?

Nekateri se zelo težko odločajo. Tudi pri takšnih vsakdanjih stvareh. In preden sprejmejo odločitev, se posvetujejo najprej s prijateljem, potem z mamo, s fantom, sestro, z babico … Dobro je dobiti toliko nasvetov, toliko različnih, mogoče tudi enakih mnenj, a se je včasih zaradi tega še težje odločiti. Ne glede na vso pomoč, se na koncu odločimo sami. In tako je tudi prav, saj bomo mi počeli in živeli to, za kar se odločimo. Zato pred vsako odločitvijo dobro prisluhnimo svojemu srcu, saj bo to najbolje vedelo.

Image
Foto: M.Ž.

Odločitev in posledice

Težko se odločamo tudi zaradi posledic, ki nas čakajo. To smo se naučili iz preteklih izkušenj. Verjetno ne bomo zopet storili nečesa, kar se v preteklosti ni končalo dobro. Sicer pa nikoli ne vemo, kaj nam bodo prinesle nove odločitve. Ne glede na to, kaj nam odločitve prinesejo, kako se končajo, iz njih lahko potegnemo nekaj, kar je lahko nato vodilo za življenje in za lažje sprejemanje naslednjih odločitev. Odločiti se ljubiti za vedno Še papež Janez Pavel II. pravi: »Oseba, ki se ne odloči, da bo ljubila za vedno, bo zelo težko zares ljubila tudi en sam dan.« Zopet smo pri odločitvi.

Odločiti se ljubiti za vedno

Odločiti se, koga boš ljubil svoj sleherni dan in bil z njim do konca življenja, kar je pomemben korak. Ko nekoga ljubimo, to začutimo. In vsak od nas je poklican k temu, da ljubezen daje in prejema. Če nismo pripravljeni nekoga spoštovati, ga sprejemati v vsej njegovi dobroti kot tudi slabosti, bomo zares težko ljubili en sam dan.

 

Zadnja sprememba: sreda, 19 november 2014
(5 glasov)

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

Glasuj!
Članek je bil prebran 1457-krat.Napovednik dogodkov

No events


Spletna stran uporablja piškotke. Stopnjo zasebnosti lahko po želji spremenite. - podrobnosti