Ekipa mladinske pobude »Smo ljudje res soljudje?« | sreda, 29 oktober 2014

Z iztekom poletja se je zaključil tudi naš projekt z naslovom »Smo ljudje res soljudje?«, ki ga je sofinanciral zavod Movit. Zanimalo nas je, koliko mladi vemo o marginaliziranih skupinah – vključili smo muslimane, Kitajce, Rome, skupnost Hare Krišna, Jehovove priče in mormone. S člani teh skupin smo izvedli intervjuje, na podlagi katerih smo sestavili vprašalnik. V obliki spletne ankete smo ga v marcu objavili na spletni strani www.mladi.net. Anketo je rešilo 224 udeležencev, podobnejšo analizo pa smo objavili maja in jo najdeš tu:

http://www.mladi.net/content/view/2809/194/ ,

skupaj s pravilnimi odgovori: http://www.mladi.net/content/view/2805/194/ .

 

ImagePrepričali smo se, da so predsodki, ki jih gojimo do nekaterih marginaliziranih skupin, posledica neznanja in nepoznavanja. Več stika kot imamo s člani marginaliziranih skupin, bolj smo nezaupljivi do predstavljanja črno-belih zgodb, ki pogosto prevladujejo v naših medijih. Bralcem portala mladi.net smo z objavo člankov in intervjujev, ki jih najdeš pod zavihkom »Soljudje«, želeli približati življenje teh skupin. Morda smo tako zašili kakšen predsodek.

20. septembra smo se predstavili tudi na festivalu Stična mladih, kjer je bil projekt "Smo ljudje res soljudje?" vključen v obliki nagradne igre. Obiskovalci stojnice Mladi.net so odgovarjali na vprašanja, ki so se nanašala na vsebine, objavljene na portalu mladi.net v okviru pobude, in s pravilnim odgovorom so si lahko prislužili vrečke iz blaga s sloganom »Držimo skupaj ... Tako se lažje prenašamo :)« . Odziv mladih je bil zelo dober, saj so jim vprašanja predstavljala izziv in nekateri so se v želji po pravilnem odgovoru in nagradi tudi večkrat vrnili na stojnico ter skušali pravilno odgovoriti na zastavljeno vprašanje. Stojnica in s tem nagradna igra je trajala od 9. do 14. ure. V tem času smo v nagradni igri podelili kar 147 vrečk. Uspešna je bila slaba polovica udeležencev, kar pomeni, da je v nagradni igri sodelovalo med 300 in 400 mladih.Image

Oblikovali smo tudi plakat z dejstvi o omenjenih skupinah, za katere se je izkazalo, da mladim niso najbolj znana. V primeru, da ga še niste srečali oz. uspeli videti, si ga lahko ogledate na priloženi fotografiji.

Še naprej ste vabljeni, da sledite dogajanju na portalu mladi.net, s tem, ko se je projekt zaključil, pa dajemo pobudo naprej vam, da se skupaj skušamo v življenju boriti s predsodki. Zašijmo jih!

 

Zadnja sprememba: sobota, 01 november 2014
(2 glasov)
Glasuj!
Članek je bil prebran 1433-krat.Napovednik dogodkov

No events


Spletna stran uporablja piškotke. Stopnjo zasebnosti lahko po želji spremenite. - podrobnosti