Pobuda Smo ljudje res soljudje? se je odpravila še na eno raziskovanje; tokrat smo se srečali s skupnostjo za zavest Krišne. Odgovore smo iskali z Mitjem Bitencem, ki je del svoje mladosti preživel v ašramu, sedaj živi družinsko življenje in je oče trem otrokom. Pogovor je potekal v živahnem vzdušju restavracije (kar se dobro sliši na posnetku intervjuja), popeljali pa so nas tudi po bližnjem centru Hare Krišna.

“Vsaka tradicija, ki spodbuja človeka, da gradi odnos do Boga, je čudovita tradicija.“

Hinduizem je zelo razširjena religija, a so - podobno kot v krščanstvu - znotraj njega različne šole. Skupnost za Zavest Krišne (Hare Krišna) je del hinduizma in je predstavnik šole Vaišnava, katere glavni cilj je čaščenje Višnuja, vrhovnega boga. V Sloveniji je pripadnikov skupnosti za zavest Krišne približno pet tisoč.

Image
foto: mladi.net
Spoštujejo vsa verstva, saj je po njihovem razumevanju Bog samo eden, ta pa se zaradi različnih prerokov in interpretacij v različnih religijah različno imenuje.

Mitja riše vzporednice tudi z oznanjanjem na ulici in krščanstvom. Tudi Jezus je dejal: »Pojte sveta imena Boga« in to spada med osnovna načela vseh verstev. Namen petja in plesa na ulici je pokazati ljudem, da ni vse samo težko, ampak da je lahko vsaka beseda pesem in vsak korak ples. Sporočajo, da smo ljudje duhovna bitja.

Temelj njihovega verovanja so Vede, stari hindujski sveti spisi, stari tri tisoč let, v katerih najdemo vse od duhovnih vprašanj do čisto praktičnih znanj, kot je medicina, kulinarika ter gradbeništvo. Eden najpomembnejših spisov, ki jo pripraniki Hare Krišna dnevno prebirajo, je Bhagavad-gita.

“Danes je prehranjevanje nekaj »usput«.“

Tisto, kar Mitja zares rad počne, je kuhanje. To je postalo tudi njegova služba in danes vodi vegetarijansko restavracijo Govindas. Zelo mu je všeč odnos do hrane v krščanski tradiciji, saj so učenci z Jezusom, preden so začeli jesti, pomolili k Bogu in s tem izrazili hvaležnost za tisto, kar so prejeli. Tako je tudi v vaišnavski tradiciji: hrano pripravijo z ljubeznijo, nato pa jo, prede jo zaužijejo, darujejo Bogu. Danes nekaj pojemo sproti in gremo naprej, s tem pa, meni Mitja, ne pokažemo spoštovanja. V njihovi restavraciji skrbijo za več nivojev uživanja hrane: Od kvalitetnih sestavin do pripravljanja hrane z veseljem ter darovanja pripravljene hrane.

“Ljudje danes živimo od pričakovanj...“

V tem svetu, pravi Mitja, smo opiti s prepričanjem, da smo telo. Ker mislimo, da smo samo telo, skrbimo samo za to telo. Mitja pojasni, da s tem pozabljamo na dušo. že tako smo opiti od napačnega razumevanja, kdo v resnici smo, še z dodatnim opivanjem z alkoholom pa naša zavest pade še nižje, zato se o našem bistvu ne moremo spraševati in s tem zapravljamo dragoceni čas. A tudi, če nekdo ne more slediti tem načelom, je lahko del skupnosti, podobno kot imamo pri športu tako amaterje kot profesionalce.

Več zanimivega vas čaka v video intervjuju.

 

Zadnja sprememba: četrtek, 19 junij 2014
(2 glasov)
Glasuj!
Članek je bil prebran 1677-krat.Napovednik dogodkov

No events


Spletna stran uporablja piškotke. Stopnjo zasebnosti lahko po želji spremenite. - podrobnosti