ekipa za klepetalnico | torek, 17 junij 2014

"Mormoni" je v bistvu neke vrste vzdevek, ki se nas je prijel, vendar pa je uradni naziv cerkve - Cerkev Jezusa Kristusa Svetih iz poslednjih dni,« je pojasnil g. Davor Majc, predsednik ljubljanske veje Cerkve Jezusa Kristusa svetih iz poslednjih dni, ki smo ga gostili v spletni klepetalnici v ponedeljek preteklega tedna.

Image
foto: Petra Kromar

O poimenovanju »mormon« je povedal še, da ime izhaja iz Mormonove knjige, ki je še ena zaveza Jezusa Kristusa, ki skupaj s Svetim pismom pričujeta o sveti naravi Jezusa Kristusa. Mormon, je bil prerok, ki je zbral zapise starodavnih prerokov in jih uredil v Mormonovo knjigo.

Obiskovalci so spraševali o izvoru in številčnosti, tako smo izvedeli, da so kristjani in jih je največ še vedno v ZDA, procentualno pa tudi v Južni Ameriki. Člani Cerkve Jezusa Kristusa svetih iz poslednjih dni so na vseh celinah in štejejo okrog 15 milijonov članov. V Sloveniji jih je okoli 450.

Nadaljevali smo s pogovorom o misijonarjih, ki so poklicani preko apostolov v določeno državo oz. misijon. V kolikor je potrebno, da se misijonarji učijo novega jezika, se jih najprej pošlje v Center za usposabljanje misijonarjev, kjer jih naučijo osnove jezika. Po parih tednih pa odpotujejo v misijon v katerega so bili poklicani. Na vprašanje, zakaj sta misijonarja zmeraj v paru, Davor odgovarja z odlomkom iz svetega pisma, kjer v 2.Kor.13:1 piše: "Zdaj prihajam k vam tretjič. Vsaka stvar se bo ugotovila po izjavi dveh ali treh prič.«

Image
foto: Petra Kromar

Toneta je zanimalo, kako je z ureditvijo znotraj Cerkve Jezusa Kristusa svetih iz poslednjih dni. Davor odgovarja, da imajo predsednike vej, škofe, predsednike misijona, sedemdesetere, apostole in preroka. Vsak ima določene funkcije znotraj cerkve. Veja je manjša enota nekega področja, medtem, ko je misijon večja enota, ki zajema tudi veje. Papeža ne priznavajo, verjamejo, da je prerok Thomas S. Monson. Nimajo svetnikov ali podob, slavijo in častijo samo Boga, priznavajo pa, da je Marija imela zelo pomembno nalogo kot mati Odrešenika.

Tisti, ki vas zanima še kaj o zakramentih, templjih v bližini, odzivih na ulici, ste vabljeni, da preberete celoten klepet.

 

Zadnja sprememba: sreda, 18 junij 2014
(2 glasov)
Glasuj!
Članek je bil prebran 1685-krat.Napovednik dogodkov

No events


Spletna stran uporablja piškotke. Stopnjo zasebnosti lahko po želji spremenite. - podrobnosti