R. L. in M. P. | četrtek, 22 maj 2014

Mladi.netovci smo v okviru projekta Smo ljudje res soljudje?  preverili, kako dobro poznamo skupine ljudi, ki jih je verjetno vsak od nas že videl, gotovo o njih marsikaj slišal, vprašanje pa je, kaj zares ve o njih. Verjamemo, da predsodki velikokrat izhajajo iz nepoznavanja, zato se nam zdi smiselno izpostaviti dejstva, ki jih preslabo poznamo.

Image 

Kako jih poimenovati?

Pri Romih se zavedamo različnih mnenj o pravilnem poimenovanju, medtem ko za nekatere druge skupine mislimo, da jih poimenujemo prav, čeprav to ne drži. Takšni so rezultati pri vprašanju o uradnem imenu »Hare Krišna«, ki je Mednarodna skupnost za zavest Krišne. Napačno jih je v anketi poimenovalo več kot 70% udeležencev. Prav je, da se trudimo uporabljati njihovo dejansko ime, saj je ime pomemben del identitete in s pravilno rabo izražamo spoštovanje do njih. Podoben problem se pojavi pri nazivanju gibanja Jehovovih prič, ki jih običajno imenujemo Jehove priče ali kar Jehovci, ter pri Cerkvi Jezusa Kristusa svetih iz poslednjih dni. Le-to pogosteje prepoznamo pod pojmom »mormoni«.

So res kristjani?

Kristjani si prizadevamo za edinost. Ob tem se včasih sploh ne zavedamo, katere vere oz. ločine pravzaprav sploh so krščanske. Le dobra polovica je pravilno mednje uvrstila Jehovove priče. Tudi Mormoni oz. ustrezneje Cerkev Jezusa Kristusa svetih iz poslednjih dni se uvrščajo med kristjane, česar marsikdo med nami ne ve, zato ni tako presenetljivo, da je samo 27% udeležencev odgovorilo, da je njihova sveta knjiga pravzaprav Sveto pismo z Mormonovo knjigo. Od drugih krščanskih skupnosti jih loči torej Mormonova knjiga.

Različne drobtinice

Večina udeležencev meni, da je center Jehovovih prič v Ljubljani, v resnici pa je v Kamniku. Rezultat je (če privzamemo, da skupino Jehovovih prič slabo poznamo) pričakovan, saj je sedež večine organizacij v glavnem mestu. Prav tako manj kot polovica vprašanih ve, da je središče Cerkve Jezusa Kristusa svetih iz poslednjih dni v Salt Lake City-ju v ZDA.

O Romih vsi veliko vemo, a rezultati kažejo, da velika večina ne ve, kako so v Sloveniji organizirani. Le slaba četrtina (kar je manj, kot bi se jih za ta odgovor odločilo naključno, torej če bi ugibali) namreč pravilno ugotavlja, da imajo Romi poleg svetnikov v nekaterih občinah tudi državno telo, ki zastopa njihove interese oin sicer gre za Svet romske skupnosti Republike Slovenije. Ustanovljena pa je bila tudi Komisija Vladi Republike Slovenije za zaščito romske skupnosti. Rezultat torej ne kaže ne nepoznavanja, pač pa napačno prepričanje (konkretno: da Romi na državni ravni niso organizirani). Prav napačna prepričanja pa so pogosto povod za nastanek predsodkov.

Zanimivi so odgovori na vprašanje o spodnji starostni meji za prejem krsta v Cerkvi Jezusa Kristusa svetih iz poslednjih dni. Le 17% jih je ustrezno izbralo odgovor »8 let«.Tudi to za tiste, ki te Cerkve ne poznajo dobro, ni nepričakovano. Razumljivo je namreč, da se je večji delež vprašanih odločil za odgovor »ni starostnih omejitev«, saj smo take ureditve vajeni iz v Sloveniji prevladujočih religij. Ker pa je vprašanje morda malce namigovalo, da omejitev obstaja, je prav tako razumljivo, da se je pomemben delež udeležencev odločil za najvišjo starost (12 let), ko bi morda lahko otrok vsaj delno že sam sprejel odločitev za krst.

Muslimane udeleženci ankete poznajo razmeroma dobro. Veseli dejstvo, da so le 4% vprašanih izraz »islam« povezali z domnevnim prevodom »iti v boj«, med ostalimi (bolj pozitivnimi) možnostmi pa se jih je največ pravilno odločilo za »predanost«. Manj kot polovica udeležencev pa pozna izraz »zekat«, ki je dolžnost muslimana, da darujejo 2,5% davka za materialno revne.

Tudi z vprašanji o Kitajcih večjih težav ni bilo. Izjema je vprašanje o poroki. Le 4% so vedeli, da na Kitajskem ženin pridobi zaupanje bodočega tasta in tašče z avtom in stanovanjem. Več o tem si lahko prebereš tukaj .

Kdo ve več?

Rezultati kažejo, da v večini vprašanj večjih razlik med moškimi in ženskami ni. Izjema je le nekaj vprašanj, npr. več moških je pravilno odgovorilo, kaj v sistemu Jehovovih prič pomeni Harmagedon. Morda je tako zato, ker se izraz Harmagedon pojavlja v številnih apokaliptičnih filmih. Ta žanr pa je gotovo bolj priljubljen med moškimi. Prav tako je več moških pravilno odgovorilo na vprašanje, kje je središče Cerkve Jezusa Kristusa iz poslednjih dni. Pred 12 leti so bile tam olimpijske igre, ob prenosih katerih so novinarji velikokrat omenili ta podatek. Ker verjetno tudi olimpijske igre verjetno spremlja več moških kot žensk, si je morda več moških zapomnilo podatek o središču te cerkve. Skladna s tem predvidevanjem je tudi ugotovitev, da je pri tem vprašanju pravilno odgovorilo več študentov kot dijakov – zdajšnji študenti so pred 12 leti morda že spremljali prenose iz Salt Lake City-ja.

Rezultati so pričakovano pokazali, da so študenti odgovarjali bolje od dijakov. Verjetno lahko med razlogi najdemo več osebnih izkušenj s pripadniki marginaliziranih skupin in znanje, ki so ga pridobili tekom študija in obštudijskih dejavnosti.

Vsa dejstva oz. pravilne odgovore iz ankete lahko prebereš tukaj .

 

Zadnja sprememba: četrtek, 22 maj 2014
(2 glasov)
Glasuj!
Članek je bil prebran 1489-krat.Napovednik dogodkov

No events


Spletna stran uporablja piškotke. Stopnjo zasebnosti lahko po želji spremenite. - podrobnosti