Petra K. in Rebeka L. | torek, 13 maj 2014

 

V okviru pobude Smo ljudje res soljudje smo obiskali Failo Pašić Bišić, ki je za svoje človekoljubno delo prejela številna državna in mednarodna priznanja. Kot nekdo, ki prihaja iz kulturnega, religioznega in etničnega ozadja, ki je drugačno od ozadja večine slovenskega prebivalstva, se trudi skozi predstavljanje lastnega načina življenja rušiti predsodke najrazličnejših vrst.

ImageSkupaj z možem in nekaj drugimi prostovoljci je na Jesenicah ustanovila dobrodelno Društvo Up, neprofitno organizacijo, ki zajema predvsem neformalno izobraževanje o človekovih pravicah. Eden od projektov je tudi medkulturni dialog v slovenskih šolah – v okviru delavnic učencem oz. dijakom razdelijo fotografije pokrite muslimanke (ponavadi je to slika Bišićeve), na osnovi katere udeleženci podajajo svojo refleksijo. Odzivi so zelo negativni. »Podobe so strahovite, grozne, gre za predsodke v obliki, da je oseba na fotografiji neizobražena, potlačena, podrejena, revna, mati številnih otrok. Vse to zapišemo na tablo in potem v razred vstopim jaz. Gre za kulturni šok, kajti v razredu je oseba, o kateri jaz mislim slabo. Moram jo pogledati v oči in ji to tudi na glas povedati, kar pa se ne zgodi,« razlaga Bišićeva. Takih predsodkov ni malo in temeljni razlog zanje sogovornica vidi v pomanjkanju komunikacije.

Da bi se bolje razumeli in gradili mostove med različnimi narodi, verami in kulturami se je potrebno pogovarjati. In smo se. In izvedeli veliko zanimivega: koliko sploh je muslimanov v Sloveniji, ali delujejo kot homogena skupina, kako se življenje muslimanke v Sloveniji razlikuje od tiste v Savdski Arabiji in kako od muslimanke, ki živi v Franciji ali Veliki Britaniji, kako in kje molijo, katere so glavne dolžnosti, ki jim jih nalaga vera, katera je njihova sveta knjiga in v katerem jeziku je napisana, zakaj si tako želijo zgraditi džamijo v Sloveniji. Kako je biti ena od redkih zakritih muslimank v Sloveniji? In kaj jo je sploh privedlo do te odločitve, glede na to da njena mama ni zakrita, in kaj je ta odločitev prinesla s seboj?

Sogovornica ceni vse, ki si prizadevajo za preseganje stereotipov. Med drugim se ji hvalevredna zdijo dejanja papeža Frančiška, saj poudarja temeljne človekove pravice in vrednote ter jih hkrati tudi živi: »Dela spremembe, se vrača k ljudem, v naravo, k vrednotam, ki so temeljne za sobivanje in sožitje.«

Videoposnetek pogovora si lahko pogledate tukaj

 

Zadnja sprememba: torek, 13 maj 2014
(5 glasov)
Glasuj!
Članek je bil prebran 1670-krat.Napovednik dogodkov

No events


Spletna stran uporablja piškotke. Stopnjo zasebnosti lahko po želji spremenite. - podrobnosti