Alison K. | ponedeljek, 31 marec 2014

Image
Foto: R. F.
»Kam gre ta naš svet?« se sprašujemo. Ah, kaj svet, kam gre ta naša Slovenija, da ne bomo preširoki? Reševanje sveta je že prezahtevno. Tisti, ki se spoznajo na politiko in si jo še vedno upajo spremljati, so verjetno vsaj pol koraka bližje nekemu odgovoru. Drugo vprašanje se glasi, če k pravemu. Nekateri samo kritizirajo, pa niso čisto prepričani, kaj točno kritizirajo in zakaj. Spet drugi ne sodijo ne v prvo in ne v drugo skupino, a vedo, čutijo, da nekaj v naši državi, na našem svetu ne deluje pravilno. Ne deluje pravilno, ker stvari niso poštene! Če bi bile poštene, potem bi moja babi po petdesetih letih garanja imela (dostojno) pokojnino. Če bi bile poštene, potem ne bi morala na pregled pri zdravniku čakati šest mesecev. Če bi bile poštene, potem se moja soseda kljub službi ne bi vsak mesec spraševala, ali bo zmogla plačati vse položnice, ali bo lahko nahranila svoje tri otroke in jim spomladi končno zamenjala ponošene čevlje. Če bi bile poštene, potem ne bi s sošolko razmišljali, da bi povlekli status študenta in si s tem zagotovili vsaj študentsko delo za tistih 3,5 evra na uro, brez malice seveda. Če bi bile poštene, potem bi moj bratranec šel študirat umetnost, ker ga to izpolnjuje, ker si želi razvijati svoj talent, brez bojazni, da bo večino časa brez denarja, ker zanj ne bo nikjer službe. Če bi bile poštene, potem se moj dedek ne bi glasno bal za mojo prihodnost, za prihodnost mojih sester in naših bodočih otrok! Če bi bile poštene, potem bi se zjutraj na mestnem avtobusu končno lahko zazrla v kakšen nasmejan in zadovoljen obraz.

Nekaj na našem svetu ne deluje pravilno. Ne deluje pravilno, ker stvari niso poštene. Ne deluje pravilno, ker ljudje niso pošteni!

V tem delu članka, ki te še čaka, da ga prebereš, ne bom pisala o korupciji, o krajah ali o tem, kdo, kdaj in zakaj je kradel, ker preprosto nimam odgovorov. Teh podatkov so (pre)polni vsi drugi viri. Pisala bom o …

Čisto tiho in počasi nas zapušča materialističen svet. Počasi ne bo več pomembno, kdo ima več, kaj in koliko ima ter kje lahko poleg vsega imetja dobi še več. Ne bo več pomembno, ker ne bo več kaj imeti, ker bodo svet spraznili tisti, ki že imajo in želijo in potrebujejo še več. Tudi oni ne bodo več imeli od kod vzeti, ker bo prav od njih vzeto že poprej … V materialnem svetu so dragocene le vidne stvari. Stvari, ki imajo svojo težo in količino. A vse te stvari so omejene in nekoč jih lahko preprosto zmanjka …

Ali morda prihaja idealističen svet? Morda.

Morda bo največji človeški zaklad čista vest. Čista vest bo največ, kar lahko nekdo ima. Čisto vest človek sam ustvarja in nanjo lahko vpliva. Čista vest je nekaj, kar ti ne more ukrasti nihče. Čuvati jo moraš edino pred samim seboj. Čiste vesti ne zmanjka in ne da se je izmeriti. Prav tako se je ne vidi. Se jo pa čuti, pri sebi, pri drugih. Vse čiste vesti bodo zapolnjene z ljubeznijo, iskrenostjo, mirom … in s poštenostjo! Morda se potemtakem moj dedek ne bo bal za prihodnost mojih vnukov in njihovih otrok. In morda bodo moji vnuki zjutraj na mestnem avtobusu zrli v same nasmejane in zadovoljne obraze. 

 

Zadnja sprememba: torek, 30 november 1999
(11 glasov)

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

Glasuj!
Članek je bil prebran 1943-krat.Napovednik dogodkov

No events


Spletna stran uporablja piškotke. Stopnjo zasebnosti lahko po želji spremenite. - podrobnosti